Българите намаляват консумацията на хляб, сирене и зеленчуци, но ядат повече плодове. Това показват последните данни на Националния статистически институт за потреблението на домакинствата през третото тримесечие на 2025 г. в сравнение със същия период на миналата година. Купуваме също по-малко дрехи, но се отчита ръст в разходите за алкохол и цигари.
Без промяна остава консумацията на колбаси, зрял фасул и картофи. Най-големият дял от разходите на българските домакинства отново е за храна и безалкохолни напитки – почти 30% от общите харчове.
През третото тримесечие на 2025 г. потреблението на плодове се е увеличило с около 300 грама на човек и достига средно 21,5 килограма. Консумацията на хляб и сирене е намаляла със същото количество, а на зеленчуците – с около 200 грама на човек.
Разходите за храна и безалкохолни напитки са се повишили от 881 на 957 лева средно на човек и остават най-големият разход с дял от 28,6%, което е увеличение с повече от половин процентен пункт.
След тях се нареждат разходите за жилище – около 15% от общите харчове. Те включват вода, ток, отопление, обзавеждане и поддръжка на дома и са се увеличили от 485 на 501 лева.
Разходите за алкохол и цигари са нараснали с 15%, достигайки 136 лева средно на човек. За данъци и осигуровки българите вече плащат почти 500 лева, спрямо 420 лева година по-рано.
Намаление се отчита при харчовете за облекло, обувки и здравеопазване.