НОВИНИ


Ползваме GSM и интернет при нови правила

2 5007 24.02.2011
Ползваме GSM и интернет при нови правила

Експерти в Министерството на транспрорта и съобщенията са се захванали да сложат ред в отношенията между мобилните оператори и българските граждани, които ползват техните услуги.



В момента те подготвят промени в Закона за електронните съобщения, според които договорите на потребителите за мобилен телефон, кабелна телевизия и интернет няма да се подновяват автоматично, каквато беше практиката досега.

Припомняме, че така нареченото автоматично преподписване бе една от причините за протестите, които потребителските организации организираха срещу телекомите.

По-прозрачни и справедливи клиентски договори поискаха от Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги /АПТИУ/.

Подготвяните в ЗЕС поправки предвиждат след изтичане на съответния договор за ползване на комуникационни услуги абонаментът да стане безсрочен. Ако потребителят иска, може с едномесечно предизвестие да се откаже от ползването на услугата, като няма да плаща неустойка.

Два месеца преди изтичането на контракта, клиентите трябва да бъдат уведомявани, зада решат какво да предприемат в бъдеще.

Поправки в закона предвиждат също така "спам"-енето да бъде ограничено - рекламни обаждания, есемеси или имейли на електронната поща на потребителите ще се получават, само ако клиентите са дали предварително съгласие да ги получават.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама