СВЯТ


Закопчаха 5-ма пред US-посолството в Москва

0 5148 24.02.2011
Закопчаха 5-ма пред US-посолството в Москва

Тази нощ по време на митинг пред посолството на САЩ в Москва са били арестувани петима души, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.



Задържаните са били отведени в полицейското управление, където им е бил изготвен протокол за административно нарушение.

По време несъгласуваната с властите акция участниците в 4 часа сутринта се опитали да напишат на тротоара с бяла боя лозунги срещу признаването от Съединените щати на суверенитета на Япония над четири Южно Курислки острови.

Фактът, че САЩ смята, че тези четири острова за японска територия е многократно заявяван от американското външно министерство.

На 21 февруари посланикът на САЩ в Русия Джон Байерли е бил извикан в министерството на външните работи на Русия, където му било заявено, че позицията на Русия, считаща островите за своя територия, не подлежи на преразглеждане.

Според руската страна островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи са станали съветска територия след Втората световна война, а Русия е наследник на Съветския съюз.

През февруари 2011 г. Москва обяви, че не вижда никакъв смисъл да обсъжда с Япония въпроса за принадлежността на островите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама