Гъби, определени от науката като опасни, продължават да се продават масово по българските пазари. За това алармира доц. Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, цитиран от „Дунав мост“. По думите му видове като „лимонка“ и „киселка“, смятани дълго време за ядливи, всъщност са отровни.
Експертът предупреждава, че опасност има дори за най-опитните гъбари. Затова те също трябва постоянно да бъдат критични към собствените си познания.
„Народните методи“ за разпознаване на отровни гъби също не работят, категоричен е той. „Това, че червей е ял от някоя гъба, не е доказателство, че тя не е отровна, например“.
По думите му „това са митове, които могат да убият“.
Основните симптоми на отравяне с гъби включват гадене, повръщане, остри коремни болки и общо неразположение. Самолечението е недопустимо. Единственото правилно действие е незабавно да се потърси медицинска помощ, преди токсините да нанесат необратими поражения, обяснява още доц. Асьов.