Италианската кухня получи признание от ЮНЕСКО като специално културно наследство. Вече не само пицата, но и цялата кулинарна традиция на Италия е част от списъка на нематериалното културно наследство, което подчертава значимостта и уникалността на италианската гастрономия в световен мащаб.
„За нас, италианците, кухнята не е просто храна или колекция от рецепти. Това е много повече, това е култура, традиция, труд и богатство“, каза Джорджо Мелони, министър-председател на Италия.
За милиони фенове новината потвърждава това, в което вече са вярвали – от сицилиански каноли до калабрийска ндуя – италианската кухня е най-добрата.
Решението беше обявено на Асамблеята на ЮНЕСКО в индийската столица Делхи.
Агенцията на ООН определи италианската кухня като „средство за сближаване на семейството и цялата общност“.
Към списъка на нематериалното световно наследство е добавено и кошари , пикантно ястие от леща, ориз и паста, предлагано на безброй египетски сергии за храна.
Басейн културата в Исландия, кубинската музика и танци сон, изкуството на свиренето, пеенето и изработването на лютня от Албания също са вписани в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.