СВЯТ


Бунтът в Либия "заченат" в сайт за запознанства

0 6136 25.02.2011
Бунтът в Либия "заченат" в сайт за запознанства

Либийската революция не е била организирана в социалните мрежи, а в сайт за запознанства, съобщава ABC News.



Бившият бизнесмен и лидер на опозицията Омар Шибли Махмуди разказва, че е ползвал мюсюлмански сайт за запознанства “МАВАДА” и така е организирал протестите в Либия. Това било и най-дискретния начин да избяга от вниманието на либийската тайна полиция, която вече следяла социалните мрежи Twitter и Facebook.

Махмуди е лидер на движението "Ехталеф" ("Различие"). В сайта за запознанства той се представял, че търси жена. Къде е Мириам?".

По същото време изпращал закодирани писма до своите сподвижници. Понеже на тези сайтове, мъж не може да контактува с други от своя пол, останалите революционери ползвали женски имена.

Заговорниците използвали тайни фрази, например, "Нека вашия ден да бъде покрит с жасмин", намеквайки за "Жасминовата революция" в Тунис.

Закодираните разговори били използвзани само за набиране на достатъчно количество поддръжници на идеята за революция, които по-късно били пренасочвани към Yahoo Messenger за по-детайлни разговори.

Според Махмуди, по този начин е успял да привлече 171.323 "почитатели", преди властите в Либи окончателно да прекъснат достъпа до Интернет. Първоначалните планове на Махмуди били да събере около 50 000 поддръжници, койо да излязат едновременно на улиците на страната за протестни действия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама