НОВИНИ


МЗ ликвидира фонда за трансплантации в чужбина

2 4813 02.03.2011
МЗ ликвидира фонда за трансплантации в чужбина
Стефан Константинов

Здравният министър Стефан Константинов съобщи, че фондът за трансплантации в чужбина ще бъде закрит. Той обаче обясни, че функциите му ще се поемат от други структури в здравеопазването и българи ще могат да правят трансплантации в чужбина.



"Имаше атаки от пациентски организации, че не са изпращани хора. Поради тази причина мислим да оптимизираме работата. Това значи, че той няма да бъде закрит, просто дейността му ще бъде прехвърлена към съществуващи в момента структури. Няма нужда да поддържаме някаква администрация, дори и минимална.

Имаме два фонда, които са за лечение на деца и за лечение на възрастни. Така че спокойно може всичката информация, която има в момента в този фонд, да бъде прехвърлена и парите също да бъдат прехвърлени“, посочи Константинов.
В първата структура ще се насочат всички пациенти, които са под 18 години, а във втората – останалите хора, предвиждат от здравното ведомство.

Промените обаче няма да станат веднага. До осъществяването им хората, които се нуждаят от трансплантация в чужбина, могат да продължат да подават документи за лечение във „Фонда за трансплантации”. След това документите им ще се прехвърлят към другите две структури.

Пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще продължат да разполагат със средствата, които веднъж вече са получили.

„Проблемът с трансплантациите в чужбина не са парите. Проблемът е, че това са чужди държави, трябва да има донори, което знаете, че не е стока, която се поръчва в аптеката, че да я получим, трябва да има инцидент и трябва много бързо нашите хора да бъдат прехвърлени там“, изтъкна министърът.

„За мен голямото предизвикателство е да правим тук трансплантации и хората на място да получават тази услуга, а не да се чудим как да правим невъзможни неща", допълни той.

Фондът за трансплантации в чужбина беше създаден миналия май по настояване на премиера Бойко Борисов с идеята да се помогне за операциите на български граждани в чужбина, които не могат да бъдат трансплантирани в България.

Пациентски организации съобщиха, че администрацията на фонда миналата година е върнала неусвоени 4,7 млн. лв. от общо 5 млн. лв., отпуснати от правителството за присаждане на органи в България и чужбина.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама