НОВИНИ


Кристалина Георгиева - най-влиятелната българка

41 5024 07.03.2011
Кристалина Георгиева - най-влиятелната българка
Кристалина Георгиева

Подборът е дело на жури, съставено от най-влиятелните български мъже. Банкерката Цветелина Бориславова е втора, кметът на София Йорданка Фандъкова зае трето място в класацията. 10-та в Топ 10 стана журналистката Венелина Гочева.



Българският еврокомисар Кристалина Георгиева беше избрана за най-влиятелната дама у нас. Класацията организира в. "Пари", а резултатите бяха обявени на шикозно парти в столичния хотел "Шератон". Класацията направи жури, съставено от най-влиятелните български мъже, сред които председателят на КРИБ, изпълнителен директор на “Софарма” и съсобственик на Вестникарска група България Холдинг Огнян Донев, изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, бившият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев, дипломатът Стефан Тафров, проф. Валери Стефанов от СУ, председателят на СЕМ Георги Лозанов и др.

Неотдавна Кристалина Георгиева беше избрана и за "Европеец на годината" и “Еврокомисар на годината”. От 2008 до 2010 г. тя е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка - “свръзка” между борда на директорите и акционерите от 168 страни. Преди това Кристалина преподава в УНСС, където е доцент. Между 1987-а и 1991 г. е гост-лектор в Лондонското училище по икономика, преподавала е в Харвард, Йейл и Масачузетския технологичен институт.

Втора в подреждането е Цветелина Бориславова. Дългогодишната експриятелка на премиера Бойко Борисов доскоро беше основен акционер и председател на надзорния съвет на СИБАНК. Тя е и 13-а по богатство у нас според подреждането на 100-те най-имотни българи с близо 220 млн. лева.

Номер три по влияние е първата дама кмет на София Йорданка Фандъкова
. Тя е завършила руска филология и от 1985-а до 2005 г. е учителка. След това става заместник-кмет с ресор образование, културата и спорт. През 2009 г. е избрана за депутат, за кратко е министър на образованието.

Топ 10:

1. Кристалина Георгиева
2. Цветелина Бориславова
3. Йорданка Фандъкова
4. Саша Безуханова
5. Ирина Бокова
6. Меглена Кунева
7. Даниела Доковска
8. Магдалена Малеева
9. Виолина Маринова
10. Венелина Гочева
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама