СВЯТ


200 европейци са поискали евакуация от Либия

2 4819 07.03.2011
 200 европейци са поискали евакуация от Либия
Кристалина Георгиева

По последни данни около 200 граждани на страни от Европа са изявили желание да бъдат изведени от Либия. Преди 48 часа броят им е бил 79. Това заяви еврокомисарят по управлението на кризи Кристалина Георгиева на лекция в Софийския университет.



До момента 213 хил. чужди работници са напуснали Либия, като на ден през границата с Тунис са минавали по 15-20 хил. души. Георгиева предупреди, че започва да расте и броят на либийците, които се опитват да напуснат страната. Тя определи като сериозен проблем и фактът, че в Джамахирията работят много сомалийци, които нямат дом, в който да се върнат.

Около 60-70 хиляди са и гражданите на Бангладеш, които търсят препитание в Либия и в този момент разчитат на помощта на Европа, защото нямат свое дипломатическо представителство в страната и са работили най-нископлатените работи.

Според Георгиева, освен хуманитарната криза в Либия, с която трябва да се справят останалите държави, много по-сериозна заплаха е покачването на цената на петрола, което ще повлече след себе си цената на хранителните продукти и ще увеличи броят на гладуващите по света.

Кристалина Георгиева настоя, че трябва да бъдат увеличени средствата за хуманитарна помощ, които отделя ЕС. Причината за това е, че през миналата година е имало 950 природни бедствия, докато през изминалите години те са били по около 400.
Според българския еврокомисар предизвикателствата пред международната общност са свързани с климатичните изменения, увеличаването на населението и урбанизацията.

„Промените в климата са сериозен проблем, защото водят след себе си бедствия. Това са провалени реколти, недостиг на храна и вода, човешки жертви, емиграция заради екологични катастрофи”, разясни Георгиева.

Населението на света вече надхвърля 7 млрд. души, като в Близкия Изток и Северна Африка годишно жителите нарастват с 2%. 60% от населението в тези страни е под 30 години, но в същото време за сравнение 40% от младите в Либия са без работа, а в Йемен – 60%.

Според Георгиева урбанизацията означава повече човешки жертви на едно място в случаи на природни бедствия.
Тя смята, че трябва да има връзка между хуманитарната помощ и инвестициите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама