НОВИНИ


България има готовност да изпрати отново самолет в Либия

3 5318 07.03.2011
България има готовност да изпрати отново самолет в Либия
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви, че при нужда правителството има готовност отново да изпрати български самолет за евакуиране на още нуждаещи се хора. Повод за това стана срещата му с европейския комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.



Двамата обсъдиха събитията в Либия и Северна Африка и възможните последици от военните действия в региона за Европа и България.

Кристалина Георгиева благодари на министър-председателя за бързата реакция на българското правителство и осигуряването на самолет за евакуиране на египетски граждани от либийско-тунизийската граница до страната им. Тя го информира, че хората, които напускат Либия, са не само работници, бягащи към домовете си в Египет и в Бангладеш, а вече има и либийци, които се страхуват за живота си, и преминават в Тунис и в Египет.

Комисар Георгиева посочи, че от 850 млн. евро, с които Европейският съюз разполага тази година за хуманитарни помощи и за реакция при кризи, за ситуацията в Либия и в съседните страни засега са отделени 30 млн. евро, но има съгласие тези средства да бъдат увеличени. Пред премиера тя заяви, че държавите от ЕС са в готовност за изпращане в региона на кораби, самолети и директна хуманитарна помощ за справяне с кризата. „Засега няма бежанска вълна към Европа, но тази възможност не трябва да се изключва”, добави еврокомисарят.

Тема на разговора беше и покачването на цените на петрола, което води до нарастване на цените на храните. Бойко Борисов и Кристалина Георгиева се обединиха около мнението, че България има възможност и трябва да увеличи производството и износа на хранителни продукти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама