НОВИНИ


Далавери на бивши "величия" заплаха за Рила

22 6243 07.03.2011
Далавери на бивши "величия" заплаха за Рила
priroda.bg

Бившият председател на Столичния общински съвет Антоан Николов има намерение да строи собствен ски курорт в областта Трещеник в Рила. Новината съобщават от Алианс за национален парк Рила.



По думите на еколозите Николов си е осигурил лоби в МОСВ, за да бъде изваден районът на строежите му от защитената зона Натура 2000. В това според тях му помага заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, която бе министър на екологията в кабинета „Костов", когато и Николов беше председател на столичния парламент.

Бизнесменът планира и прокарване на път от „Грънчар" до „Боровец", твърдят още от Алианса.

Те допълват, че от планираната преди 3 години по европейската Директива за природните местообитания зона „Рила-Буфер" не е останало нищо.

Еколозите отправят и тежки критики към доцент Бисерков, ръководител на екип от БАН, който според тях е отворил в защитния буфер около Рила проходи за строители, хотелиери и автотуристи.

Бисерков е получил държавна поръчка да изследва популацията на кафявата мечка в Рила, но такова изследване и до сега не осъществено, защото провеждането му ще потвърди, че за да бъде опазен този вид, завземането на нови територии за строителство в планината трябва да бъде спряно, твърдят природозащитниците.

Доцентът обосновава изваждането на зони от природозащитната мрежа в Рила с липса на данни за хабитатите в тях. След като няма данни, защо тогава МОСВ го приема за компетентен по проблема, питат от Алианса. Те задават и въпроса какво е направил Бисерков с парите, които са му били платени, за да събере данните.

Еколозите твърдят още, че освен закупените от Антоан Николов терени на Трещеник, от Натура 2000 са извадени още:

Семково, където Златко Баретата строи незаконно вилно селище;
Надписаните земи на Симеон Сакскобурготски в Боровец;
Говедарци със заменките на Христо Ковачки, за които България ще плаща глоби в Брюксел;
Паничище, където искат да строят Милен Велчев и брат му Георги Велчев.
Зона около спортния комплекс Белмекен.
От Алианса за национален парк Рила са категорични, че министерството ще подготви за изваждане тези земи от мрежата Натура 2 000, въпреки че застрояването им ще унищожи уникални европейски ландшафти и стратегически за България природни местообитания. Ако това се случи, ще последват реакция на Европейския парламент и наказателни процедури за България, глобите по които ще плащаме всички ние, допълват от там.

Еколозите съобщават още, че предстои заседание на Националния съвет по биологично разнообразие и настояват то да бъде отложено. Според тях срещата трябва да се проведе в присъствието на представители на Европейската комисия и Европейския парламент, които да предприемат санкции за спиране на корупцията в МОСВ.

Междувременно мисии на ЕП и ЕК вече се готвят да пристигнат в страната, за да видят пораженията на връх Перелик, нанесени от незаконен строеж на Кирил Асенов, както и да се запознаят на място с проблемите в Рила и Пирин.

Защитниците на Рила настояват всички държавни земи в географските граници на планината, които още не са включени в националния парк, да бъдат чрез решение на МС присъединени към него, за да се опази от престъпни посегателства българската природа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама