НОВИНИ


Отсъствия на съпроцесник отложи делото срещу Масларова

12 5738 08.03.2011
Отсъствия на съпроцесник отложи делото срещу Масларова
Емилия Масларова

Дело за присвоени над 11 млн. лева срещу бившия социален министър Емилия Масларова не успя да тръгне днес заради отсъствието на съпроцесника й Росен Стефанов.



Оказа се, че същият не е получил копие от обвинителния си акт, макар че съдът е пратил преписа в законния 7-дневен срок. Поради това, че подсъдимият живее в провинцията, писмото така и не е стигнало до него.

Въпреки това наблюдаващият прокурор Калин Софиянски предложи на съдия Димитрина Ангелова да даде ход на делото, а Стефанов да прочете обвинителния акт от над 100 страници в залата. "Няма процесуална възможност подсъдимият да се откаже от правото си да се запознае с обвиненията. Прокуратурата очевидно се опитва да прехвърли отговорността си", контрира адвокатът на Масларова Даниела Доковска. Колегите й също се противопоставиха на този вариант и делото бе отложено за 21 април.

Бившият социален министър е обвинен заедно с ексзаместника си Димитър Димитров, бившия главен секретар на ведомството Иван Пенев, бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов, че са присвоили чрез фалшиви счетоводни документи 11 038 405 лева. Те били част от отпуснатите над 18.8 млн. лева за ремонт на социалния дом в Стара Загора.

"Това е един политически процес. Работих честно и коректно със съзнанието, че трябва да се помага на много хора”, коментира Масларова извън залата.

Според прокуратурата тя заобиколила Закона за обществените поръчки, с което е облагодетелствала фирмата на Драганов "Стара Загора 2007" ООД. В началото на разследването от държавното обвинение обявиха, че двамата имат "приятелски и дългогодишни" отношения. По делото има показания на анонимен свидетел, според когото през 2008 г. той 4 пъти носил пари в брой на Масларова по поръчение на Драганов.

Прокуратурата твърди още, че присвоените средства са били инвестирани в няколко дружества, контролирани и управлявани от Методиев и Драганов. Ролята на Росен Стефанов пък била да заблуди служители в социалното министерство с неверни констатации от проверката на ремонта. Той е обвинен, че като пълномощник е преподписвал изготвени от Методиев протоколи с невярно съдържание за извършени строително-монтажни работи на обекта.

Ако вината на Масларова бъде призната от съда тя може да получи между 10 и 20 години затвор и конфискация на имуществото. За да осигури бързия ход на процеса съдия Ангелова определи още 5 резервни дати за заседания през май, юни и юли.

Миниту преди да бъде даден ход на първото заседание по делото срещу нея, Емилия Масларова каза, че това дело е недоразумение. Тя изтъкна, че е удовлетворено, че то вече е в съда, а не в прокуратурата и изрази задоволство, че така няма да излизат „страшни неща" по медиите.

Масларова подчерта, че е доволна и от факта, че делото е открито и всичко ще се слуша публично.

„Аз съм работила абсаолютно честно, работила съм коректно и със съзнанието, че трябва да се помага не на едни и двама човека, а на много хора. Мисля че ако се върнете във времето назад, ще видите какво е направено в социалната област", коментира още бившият министър.

Тя заяви категорично че е абсолютно невинна. По думите й това било политически процес и това щяло да стане ясно по време на самото дело. Масларова обаче не пожела да коментира кой има интерес от него.

Емилия Масларова заяви, че не знае и не може да си предстваи какво един човек може да направи с 11 милиона лева. „Никога не съм имала такива пари", заяви бившият министър от кабинета „Станишев".

Тя честити 8-ми март на всички жени и им пожела да бъдат обичани и да обичат.

Припомняме, Масларова и още петима души са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 млн., за изграждане на социален дом в Стара Загора.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама