НОВИНИ


Т. Младенов: От юли вдигаме пенсии и заплати

21 5131 15.03.2011
Т. Младенов: От юли вдигаме пенсии и заплати
Тотю Младенов

Повишението ще вдигне доходите на близо 730 000. От него зависят социалните помощи, получавани от 44 342, 477 000 с увреждания, 4300 подпомагани по Закона за закрила на детето, над 207 000 на енергийни помощи. Гарантираният минимален доход е 65 лв. от няколко години. Вдигането му ще облекчи най-уязвимите.



Становището на вицепремиера (Дянков) дава картбланш на финансовите, социалните експерти и на НОИ да правят разчети, за да можем от началото на април да стартираме сериозни преговори по тези въпроси в Националния тристранен съвет
, казва в интервю за 24 часа министърът на труда и социалната политика. На базата на инфлацията за първото тримесечие тази година и според миналогодишната ще намерим адекватен начин за индексиране на доходите. Водещо, естествено, трябва да бъде финансовото министерство, за да е гарантирана финансовата стабилност на държавата.

Ситуацията с цените е много динамична, доста тежка и ще бъде безотговорно, ако не вземем сериозни мерки за индексиране на доходите. Виждате какво става в Либия, в целия Арабски свят, как се покачват цените на петрола, на основните хранителни продукти. Всички в Европа са силно притеснени за това. Синдикатите предлагат пакт за устойчиво развитие, искат гаранции за доходите и заетостта, финансистите - пакт за финансова стабилност. Затова преди дни предложих в Брюксел среща между министрите на финансите и на труда на ЕС, която да излезе с пакет мерки за заетостта и доходите в рамките на финансовата стабилност. Вярвам, че това ще се случи, тъй като инициативата бе подета от Европейската народна партия. Очаквам здравословен европейски натиск, за да се случат нещата и у нас.

Последните данни на статистиката ме карат да бъда оптимист
- с близо 7% е нараснала производителността на труда миналата година. Това е добра база за преговорите със синдикатите и работодателите за доходите въобще - както от труд, така и от пенсии, така и за всички социални плащания - за бедни, енергийните помощи, детските надбавки, парите за хора с увреждания. Надявам се до края на април да има решение, което да влезе в сила от 1 юли. Но пак казвам, водещи ще бъдат разчетите на финансовото министерство. На тяхна база ще решим точно какво увеличение можем да си позволим. (24 часа)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама