СВЯТ


Кадафи се кани да "смаже" враговете

1 5094 16.03.2011
Кадафи се кани да "смаже" враговете
М. Кадафи

Франция ще бъде победена, Америка ще бъде победена, Великобритания ще бъде победена, закани се либийският диктатор.



Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че е "решен да смаже враговете", предаде агенция Франс прес. "Ако става въпрос за чуждестранен заговор, ще го смажем, ако става въпрос за вътрешен заговор, също ще го смажем", заяви Кадафи в реч, излъчена по либийската телевизия, докато верните му сили са в настъпление срещу бунтовниците.

"Колонизаторите ще бъдат победени, Франция ще бъде победена, Америка ще бъде победена, Великобритания ще бъде победена", заяви "водачът на либийската революция", отсичайки: "решени сме да смажем враговете". Либийският народ ще триумфира, свободата ще триумфира, подчерта той, добавяйки: "решени сме да запазим единството на Либия дори с цената на живота си". Кадафи, който говори спокойно, заяви също, че "целият либийски народ е готов да се бие, за да защити петрола". По думите му "с Арабската лига е свършено".

Арабската лига призова в събота Съвета за сигурност на ООН да наложи забранена за полети зона над Либия, за да бъде защитен либийският народ, и заяви, че режимът на Муамар Кадафи е изгубил легитимност заради извършените срещу либийския народ престъпления. Обръщайки се към лидерите, които го призовават да си отиде, полковник Кадафи каза: "вие трябва да оставите народите си да живеят свободно. Предизвиквам ги да дадат на народите си свободата, както направих аз с моя либийски народ".

Либийското правителство се надява до дни да си върне контрола над превзетите от бунтовниците територии, предаде агенция Ройтерс. "За да обединят отново страната и да я запазят обединена, въоръжените сили трябва да си върнат контрола над много градове", каза заместник външният министър Халед Каим на Ройтерс в Триполи. "Надяваме се това да стане възможно най-скоро. Надявам се да стане до дни", каза той. Каим добави, че според правителството до 3000 бунтовници се бият срещу правителствените сили от крепостта си в Бенгази, пише БТА.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама