Екопортокалите вървят по 7 лв., а марулката – по 2
Почти невъзможно се оказва храненето с органични биопродукти у нас. С една средна работна заплата от 600 лв. българинът може да си напазарува 10 кг месо, показа проверка на „Торнадо”. В магазините за биохрани килограм свинско струва 60 лв., а телешкото върви по 70 лв. докато в обикновен супермаркет кило свински пържоли е 8-10 лв. При пилешкото цената в биомагазините е около 16 лв./кг, а 6 броя биокрилца се харчат за 6 лв. За сравнение в обикновените магазини тарелката може да се намери и за 2,50 лв. на промоция. „Биомесото е толкова скъпо, защото животните се хранят с биологични фуражи, които не са били третирани с препарати срещу вредители и изкуствени торове”, обясни продавач в такъв софийски магазин. На животните не се дават и хормони за по-бърз растеж, а месото не се инжектира с ензими за крехкост и с оцветители, за да изглежда розово.
За разлика от обикновените плодове и зеленчуци, тези с етикет „био” не се оцветяват, за да изглеждат по-апетитни и зрели. Биозарзаватът не съдържа нитрати и пестициди, с което оправдава високите си цени. Марулите например в такъв магазин се продават за 2 лв. в сравнение с левче в обикновен. Килограм броколи, отгледани в Гърция, пък върви по 6 лв. В супермаркета цената е 4,50 лв. Срещу 5 лв. може да си купите кило домати, а кофичка кисело мляко излиза 1,80 лв.
Биопортокалите вървят по 6-7 лв. за кг и се внасят от Гърция, при положение че обикновените на промоция могат да се купят за левче. В магазините за биохрани може да се намери дори козметика, включително и бебешка. Крем за бебешко дупе струва 16 лв., а червилото за дамите се продава за около 30 лв.