НОВИНИ


Младенов: Участие в Либия, само с решение на ООН

8 4810 18.03.2011
Младенов: Участие в Либия, само с решение на ООН
Николай Младенов

Външният министър Николай Младенов не смята, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия на този етап.



По думите му страната ни ще участва само в усилията, с мандата на Съвета за сигурност на ООН и договорените в рамките на НАТО и на ЕС. Това обаче означава, на първо място, "предоставянето на помощ евентуално за хуманитарната ситуация в Либия, както и подпомагане на евакуацията на хора, които искат да напуснат страната".

Великобритания, Франция, Норвегия, Дания, Канада и Белгия вече официално обявиха, че обсъждат участието на техни изтребители в нанасянето на въздушни удари срещу силите на Муамар Кадафи в Либия.

"Още тази сутрин аз инициирах процес на пълен преглед на системата, която трябва да въведем, за да се спазват санкциите срещу режима в Либия. За нас основен приоритет остава хуманитарната ситуация в страната на първо място, както и спирането на огъня между режима на полк. Кадафи и силите в Бенгази", заяви Младенов.

ООН наложи санкции на Джамахирията с резолюция от 26 февруари, а с новата резолюция го разшири. Санкции бяха наложени и с решение на Европейския съюз.

"Може би най-важният елемент на резолюцията вчера е не само нейното бързо приемане, но и ясното послание към всички граждани на Либия, че териториалната цялост на страната остава приоритет и че нито международната общност, нито НАТО имат намерение да окупират части от територията на Либия", заяви Младенов.

Той коментира още, че не вижда връщане назад за режима на Кадафи.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама