НОВИНИ


България на съд за енергиен монопол?

22 5834 19.03.2011
България на съд за енергиен монопол?

Eвропейската комисия се готви да заведе дело срещу България за това, че не прилага европейското законодателство за либерализация на енергийния пазар, научи “Труд” от добре информиран източник в Брюксел.



От 2009 година комисията води процедура за нарушение срещу страната ни заради монополно положение на традиционните доставчици в преносните мрежи. Тя премина и през финалната си фаза преди съда - изпращане на последно предупреждение.

“Очаква се комисията да даде България на Съда нa ЕС в Люксембург малко преди лятната ваканция на институциите - през юни или през юли”, каза пред “Труд” източникът.

“Мога да потвърдя, че това е продължаваща процедура и че ние не сме я спирали”, заяви Марлене Холцнер, говорителка на комисията по енергетика.

Досега са известни две писма - официално уведомление и мотивирано становище - с които комисията е обяснила на правителството, че не прилага цялостно и правилно т. нар. Втори енергиен пакет. Отговорите на българските власти не са удовлетворили комисията и тя им е изпратила трето писмо, което според източника те са скрили.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се е опитало да обясни липсата на достъп на алтернативни доставчици до газопреносната мрежа със споразумение от комунистическо време между Народна република България и СССР. То обаче се отнася до транзитните газопроводи, а не до тръбите на “Булгаргаз”.

Наесен комисията може да започне и втора процедура за нарушение срещу България, защото страната е сред най-изоставащите за въвеждане във вътрешното си законодателство на Третия енергиен пакет - директиви и регламенти, които изискват отделяне на доставката от преноса на енергия, повишаване на правата на потребителите и създаване на независим енергиен регулатор.

Срокът да имаме такова законодателство изтече на 3 март, когато еврокомисарят по енергетикатаГюнтер Йотингер предупреди, че ще чака закъснелите най-много до есента. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама