СВЯТ


НАТО заседава за Либия

2 4930 19.03.2011
НАТО заседава за Либия

Съветът на НАТО се събира на извънредно заседание, на което ще бъдат разгледани военните планове за налагане на забранена за полети зона над Либия, предаде Асошиейтед прес. Очаква се най-висшият орган на алианса да издаде заповед за започване на операцията през уикенда.



Източници заявиха, че военните подготвят последните подробности по плановете за разполагане на десетки изтребители-бомбардировачи, самолети за зареждане с гориво, хеликоптери и разузнавателни самолети в няколко военновъздушни бази в Южна Европа.

Заседанието се свиква, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, упълномощаваща международната общност да предприеме действия за защита на цивилното население в Либия.

Приготовленията на НАТО се извършват успоредно с подготовката за извънредна среща на представители на арабския свят, Африка, САЩ и други западни сили днес в Париж, където ще се обсъждат евентуални военни действия срещу войските на либийския лидер Муамар Кадафи.

Шест датски изтребители-бомбардировачи „Ф-16” днес излетяха от военното летище Скрюдструп и се насочиха към Сицилия, предаде ИТАР-ТАСС. В операцията по принуждаване на Либия да спазва забраната за полети освен самолетите ще вземе участие и наземен персонал в състав от 120 души. Те ще бъдат базирани в Сицилия. Датските летци ще могат да изпълняват задачи още в неделя, заяви министърът на отбраната Гите Лилелунд Бек.

Великобритания започна предислокация на ВВС към местата за провеждане на операция по осъществяването на закрити зони за полети в Либия и за нанасяне на удари по войските на Кадафи, предаде руският електронен портал „Икономическа безопасност”, като се позовава на информация от италианските електронни медии. .

В базата Авиано в северна Италия и в авиобазата Сигонела в Сицилия се прехвърлят изтребители–бомбардировачи „Торнадо” и „Тайфун”, както и самолети – цистерни и разузнавателни самолети. След предислоцирането на кралските военно-въздушни сили, самолетите ще могат да патрулират в либийското въздушно пространство.

Готовност за предоставяне на военно-въздушни бази за самолети, които да участват в операцията в Либия, е изразила и Испания.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама