НОВИНИ


Н. Караджова: Радиационният фон у нас не е увеличен

2 4505 19.03.2011
Н. Караджова: Радиационният фон у нас не е увеличен
Нона Караджова

Системата за отчитане на радиационния фон действа непрекъснато. Всички български граждани да прочетат указанията на компетентните органи за действия при евентуална ядрена заплаха.



Няма увеличение на радиационния фон в България, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова в Сеизмограф по БТВ. Системата за неговото отчитане разполага с 27 пункта, нашата система е част от обща европейска система. Тя съхранява данните, които се получават 24 часа в денонощието, те се подават до дирекция Гражданска защита и ако има завишаване на фона, тогава се задейства националния план за защита на хората, разясни процедурата министър Караджова.

Главен комисар Николай Николов обясни също, че радиационният фон не е увеличен, но че те имат готовност да действат при нужда. Профилактиката с йод е за хора до 45 години, тъй като по-възрастните не са застрашени, каза той. На територията на централата могат да работят само специално подготвени пожарникари, обясни комисарят.

Н. Караджова обясни, че се следят показатели за вредни вещества в храните, включително и за радиация. Хората, които са облъчени, едва ли са опасни за околните, каза тя и препоръча всички български граждани да прочетат указанията на компетентните органи за действия при евентуална ядрена заплаха.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама