ПОЛИТИКА


Б. Борисов, скептичен: Операцията в Либия е еуфорична

86 6983 21.03.2011
Б. Борисов, скептичен: Операцията в Либия е еуфорична
Бойко Борисов

Рисковете за цивилни жертви са големи, това ме кара да бъда много по-внимателен в подкрепата; светът е объркан; интересите лицемерни; доста европейски политици имат гузна съвест за битието и житието на Кадафи; НАТО да поеме командването на операцията, каза премиерът.



Най-големите ястреби в света казват, че Кадафи не е цел; все още операцията е съюзническа и НАТО не е поело командването, доста държави се държат неутрално, а това показва колко объркан е светът, обяви по ТВ 7 премиерът Бойко Борисов. Когато рисковете за цивилни жертви са големи, това ме кара да бъда много по-внимателен в подкрепата, която изказвам. Надявам че, хората, които поеха този риск и изпратиха хората си в Либия, да знаят какво правят, каза още той.

Правя паралел между Либия и Сърбия, защото както навремето се толерираше Югославия, така светът толерираше и Кадафи, много са сходните позиции, а доста европейски политици имат гузна съвест за битието и житието на Кадафи. Лошо е за държави като нас, че при такива войни слабата икономика страда. Като прибавим и срива на третата икономика в света - японската - нищо добро не ни чака.

Премиерът изрази надежда в днешните часове НАТО да поеме командването на операцията
. Той добави, че световните интереси са разнопосочни и дори лицемерни. Богатствата на Кадафи са от сделки с богатите държави; дори когато българските медици бяха арестувани и изтезавани по безпардонен начин, всички ни съчувстваха, но не ни помогнаха по този начин, напомни Борисов.

Винаги съм считал, че с преговори и финансово-икономически натиск може да се постигне повече отколкото когато се хвърлят ракети. Няма дори планировка, която да се провежда като етапи, а има ли разрушена сграда, това кара местното население да се обърне срещу този, който го е направил, добави Борисов и отново напомни за Белград.

Мораториум върху цените на горивата у нас очаква премиерът, но с уговорката, че когато летят самолети над петролните кладенци, положението не можело да е добро. Много отдавна Нефтохим Бургас е продаден и Лукойл е на българския пазар и много правителства са работили с тази компания, тя формира до голяма част и бюджета на държавата и всяко сътресение там може да доведе до проблеми с бюджета. Нека популистите, говорещи това, което хората искат да чуят, да си мерят приказките - ние сме заварили това положение и можем да си го утежним. Толерирам същевременно идеята на министър Трайков максимално да се намали печалбата, каза премиерът, който неодобрявал прибързаността на изказванията.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама