СВЯТ


Като приоритет на ЕС е свалянето на Кадафи

0 4829 22.03.2011
Като приоритет на ЕС е свалянето на Кадафи

След срещата в Брюксел на Съвета на външните министри на ЕС като политически приоритет бе определен, че режимът на либийския лидер Муамар Кадафи трябва да бъде сменен. Съобщи днес говорителят на българското Министерство на външните работи Весела Чернева.



Тази цел отива една идея по-далеч от заложеното в резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. Това е допълнителна цел, която лидерите на страните от ЕС си поставят, посочи тя. Оттук нататък трябва да стане ясно коя от 27-те страни-членки как ще допринесе за тази цел, допълни Чернева.

Приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция настоява за незабавно прекратяване на огъня и установява забранена за полети зона от въздушното пространство на Либийската арабска джамахирия, като разрешава на всички държави — членки на ООН, и на международните организации, които желаят да се включат в налагането на предвидените в резолюцията мерки, да използват сила, за да защитят цивилното население в източната част на джамахирията от въоръжените нападения от страна верните на либийския режим сили, които извършват военни действия срещу цивилни граждани, обявили се срещу властта на Муамар Кадафи.

Поставената нова цел – сваляне на режима на полковник Кадафи, не е дефинирана в резолюция 1973. Засега не е ясно дали в Съвета за сигурност на ООН ще бъде внесена нова проекторезолюция, която да разшири обхвата на международните усилия в Либия. А дори и такъв текст да бъде внесен, нищо не гарантира, че той ще бъде приет. От друга страна, НАТО още миналата седмица постави три условия за евентуална своя намеса в Либия – правна основа, регионална подкрепа и необходимост от действия.

Група страни от “коалицията на желаещите”, включително и САЩ, предлагат след приключване на началната фаза на операцията в Либия в близките дни командването и контролът да бъдат поети от НАТО. Това е и българската позиция. България е готова да участва в прилагането на оръжейното ембарго с фрегата от състава на българските военноморски сили, както и в хуманитарни мисии.

Алиансът обаче все още не може да стигне до единодушно решение. Вчера се състоя поредното заседание на Северноатлантическия съвет на посланиците в НАТО, на който беше обсъден въпросът.

“Към момента Алиансът финализира оперативните планове за осъществяване на операции по двете резолюции на Съвета за сигурност на ООН – 1970 и 1973, в три направления: оказване на подкрепа за хуманитарни усилия; налагане на оръжейно ембарго и установяване на зона, забранена за полети”, заяви Весела Чернева.

Това оперативно планиране е последната фаза от планирането на операциите, но одобряването им не води автоматично до тяхното изпълнение. За него е необходимо да има изпълнителна директива на Съвета, припомни говорителят на Външно. На последните заседания на Северноатлантическия съвет се обсъжда възможната роля на НАТО в контекста на предприетата от “коалицията на желаещите” военна операция.

Бъдещите действия на България ще зависят от това какво решение ще има в рамките на НАТО, посочи Весела Чернева. В НАТО има натрупване на национални позиции през последните години, които в един или друг случай пречат на взимане на решение или на бързо взимане на решение, призна тя. Надяваме се през следващите дни някои от страните-членки, които имат резерви по отношение на участие на НАТО, да променят това свое виждане, за да се стигне до решение на Алианса”, допълни говорителят на МВнР.

Ако не се стигне до такова решение на НАТО, България ще разгледа възможността да се включи в операция по ембаргото или в хуманитарни мисии в рамките на сега съществуващата коалиция, посочи още Чернева. По думите й тази възможност не бива да бъде сваляна от дневния ред.

Говорителят на МВнР категорично отхвърли обвиненията за липса на междуведомствен диалог по отношение на външнополитическите позиции относно Либия, които изразяват премиерът, министърът на външните работи и военният министър.

“Междуведомственото координиране е абсолютно налице. Ако видите изявленията на министър Аню Ангелов и министър Николай Младенов, ще видите, че те са абсолютно координирани и вървят към една и съща посока”, настоя Весела Чернева. Позицията на България по резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия не се е променяла. От самото начало ние заявихме, че подкрепяме резолюцията, че сме готови да участваме в хуманитарна операция, че няма да участваме във военния аспект на операцията”, повтори тя.

Помолена да коментира думите на премиера от вчера сутринта, че операцията на международната коалиция в Либия е “авантюра”, Чернева заяви: “Считаме тази операция за легитимна, тъй като тя се основава на международна правна основа, за нужна, тъй като действията на режима на Кадафи спрямо собствените му граждани са неприемливи, и правилна, защото това е начинът, по който международната общност е длъжна да въздейства.”

“Но както в ЕС и в останалите страни-членки, така и тук си задаваме много въпроси, свързани с това кой осъществява командването, как се осъществява координацията. На тези въпроси отговорите се търсят както в рамките на НАТО, така и на вчерашния дебат в Брюксел на външните министри на ЕС”, подчерта Весела Чернева. Според нея има доста европейски лидери, които изказват през последните дни съмнения за това как се координира, планира и командва действията в рамките на “коалицията на желаещите”.

Чернева отбеляза, че операцията в Либия се е развила доста бързо. “Приемането на самата резолюция стана в много кратки срокове. Цялата координация и организация на действията беше в рамките на часове, беше много бърза. В този смисъл едно добро планиране би изисквало вероятно повече време”, посочи тя.

Затова ние смятаме, че НАТО трябва да поеме командването на тази операция, тъй като считаме, че това ще бъде най-оптималният начин за комбиниране на военното планиране и политическата воля за действия, която съществува както в рамките на Алианса, така и в България, подчерта говорителят на МВнР.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама