НОВИНИ


Съдът оправда Лечков за търговия с влияние

9 4995 25.03.2011
Съдът оправда Лечков за търговия с влияние

Окръжният съд в Стара Загора оправда кмета на Сливен Йордан Лечков по обвиненията за търговия с влияние и измама.



Прокуратурата твърди, че през март 2005 г. Лечков е поискал и приел от Илия Георгиев-Манастара дар за ОФК „Сливен-2000″ – сумата от 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в Изпълнителна агенция по горите.

Според държавното обвинение така Лечков, в качеството му на длъжностно лице и с цел да набави имотна облага за „Сливен-2000″, е поддържал заблуждение у Георгиев и с това му причинил имотна вреда в размер на въпросната сума.
След решението на съда сливенският градоначалник в типичния си стил заяви: „Така ще бъде до изборите. Другото ми дело е в понеделник. Това е един много смешен прокурор, който в съдебната зала ме нарече престъпник“.

 Лечков обаче бе категоричен, че българският съд е справедлив. Кметът се закани да заведе жалба за набеждаване срещу Пламен Стефанов и срещу Илия Георгиев – Манастира.: “Прасето те каля, ти не можеш да направиш нищо в момента. Това е стандартна комунистическа черта. Ако кажа българска черта, няма да сбъркам, без да си позволявам да говоря от името на всички българи. В Западния свят, където съм живял и работил, човек е невинен до доказване на обратното, а в България е виновен до доказване на обратното”.

Срещу Лечков текат още няколко разследвания. На 15 април Лечков беше привлечен като обвиняем по седем обвинения за престъпления по служба – за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Сливенският съд отстрани кмета от длъжност, но в края на юни Апелативният съд в Бургас го възстанови на поста.

На 23 март около 13 часа кметът на Сливен бе спрян от патрул на алея „Яворов“ в столицата заради превишена скорост. Според полицаите Лечков не спрял първоначално при вдигната стоп-палка и патрулът го последвал. Когато служителите на реда настигнали колата, подали сигнал със сирената. Лечков спрял автомобила и полицаите започнали да му съставят акт. Тогава били разменени остри реплики между служителите на полицията и кмета на Сливен, като според свидетелските показания, Лечков им показал среден пръст и се държал грубо. Той обаче твърди, че не е видял първоначално подадения сигнал и потеглилия след него автомобил. Инцидентът обаче се размина без последици за кмета, тъй като наказателното производство срещу него бе прекратено на 15 юли.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама