Броени дни остават до Великден. С наближаването на празника зачестиха и триковете на търговците да спечелят на принципа Ден година храни. Птицевъди алармираха, че на пазара се продават стари яйца за преработка, внос от Европейския съюз.
На пазара вече са се появили европейски яйца, на цени по-ниски от производствените у нас. От бранша твърдят, че ниската цена на вносните яйца е за сметка на качеството.
Според проф. Борис Стоименов от Съюза на птицевъдите в България евтините вносни яйца са Б категория - яйца, предназначени за преработка, които са на по-ниска цена. Купуват се в чужбина, у нас се преопаковат и се продават като пресни яйца. Това, по думите на проф. Стоименов, е престъпление.
От Агенцията по безопасност на храните упокояват, че няма причини за притеснение. Въпреки това преди дни е постъпил сигнал, че в България е внесена голяма партида яйца, чиито срок на годност е изтекъл вчера.
Специалистите съветват тези, които искат да са сигурни, че яйцето е прясно, да проверяват дали има блясък на черупката. Има и още един начин да проверите дали яйцето е старо - ако го пуснете в чаша вода и потъне, нямате основание за притеснение.