НОВИНИ


Няма промяна на радиационния фон у нас

1 4462 27.03.2011
Няма промяна на радиационния фон у нас

От Агенцията за ядрено регулиране съобщават, че според данните от последните измервания няма промяна в радиационния фон на страната.



Специалисти са категорични, че няма случай в историята облак да измине повече от 10 000 км. и да не се разсее напълно. Затова хората не бива да се притесняват за здравето си и не бива да пият йод превантивно срещу радиация, която не може да достигне до нашата държава.

Една от най-големите атомни централи в света "Фукушима 1" беше засегната от катастрофалното земетресение но 11 март и последвалото цунами. След редица пожари и тежка авария от електроцентралата изтече количество радиация, което наложи евакуацията на живеещите в радиус от 30 км. Радиация от претърпялата авария японска атомна електроцентрала достигна Европа на 23 март, но в много малки количества, които според специалисти не са опасни за здравето на хората.

Агенцията за ядрено регулиране у нас следи ежедневно радиационния фон в България. Вероятността обаче до страната ни да достигнат опасни количества от радиационния облак над „Фукушима" е изключена, твърдят още специалисти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама