НОВИНИ


Г. Първанов: Нужна е дискусия за развитието на въоръжените ни сили

23 4938 27.03.2011
Г. Първанов: Нужна е дискусия за развитието на въоръжените ни сили
Георги Първанов

През последните месеци от военното ведомство последователно се налага линия за подценяване на заплахите за сигурността, особено що се отнася до рисковете в нашия и в съседни региони. Очевидно отбраната и изграждането на силна и боеспособна армия не са приоритет на правителството.




Това пише президентът Георги Първанов в статия, която е публикувал на личната си страница в интернет.

Отсъства съвременното разбиране за високата динамика и трудна предсказуемост на предизвикателствата, рисковете и заплахите, пише още президентът. Според него, в общ план се стига до едно необосновано залитане - за приоритетно изграждане на способности предимно за експедиционни задачи на Българската армия. Това е необходим, важен акцент в трансформацията на страните - членки на НАТО, но това не снема основната задача на армията да защитава суверенитета и териториалната цялост на страната. Според него, трябва да се формулира и проведе отбранителна политика, която да позволи изпълнението на конституционния ангажимент на въоръжените сили по гарантиране на военната сигурност на страната и сигурността на отделния гражданин.

Последните две години очертаха парадокс - въпреки кризата и безработицата, най-реформираната в годините на прехода система е с тенденция за постоянно западащ рейтинг. Като основна причина виждам промяната в социалния статус на военнослужещия и мястото на този статус сред останалите приоритети на отбранителната политика, а също така и финансирането на отбраната. В крайна сметка военнослужещият и семейството му се нуждаят от социална сигурност в същата степен, в която се нуждаят всички граждани, а към това следва да добавим и справедливото очакване за компенсиране на законовите ограниченията на гражданските права на военнослужещите, пише Първанов.

Последните две години очертаха парадокс - въпреки кризата и безработицата, най-реформираната в годините на прехода система е с тенденция за постоянно западащ рейтинг. Като основна причина виждам промяната в социалния статус на военнослужещия и мястото на този статус сред останалите приоритети на отбранителната политика, а също така и финансирането на отбраната. В крайна сметка военнослужещият и семейството му се нуждаят от социална сигурност в същата степен, в която се нуждаят всички граждани, а към това следва да добавим и справедливото очакване за компенсиране на законовите ограниченията на гражданските права на военнослужещите.

Реформата има смисъл, ако е насочена и към това да промени живота на военнослужещите. Ако искаме да имаме армия на нивото на съвременните изисквания, трябва да се разделим с представата за войника „измокрен, гладен, уморен”.

Мотивацията е ключов проблем за всеки военнослужещ и този въпрос не се свежда само до доходите, не само до социалната осигуреност, но и до възможностите за професионалното развитие и авторитета на българските офицери и бойци.

Мотивацията, освен от социалния статус, зависи и от възможността за професионална реализация във високотехнологична среда, каквато по презумпция се предполага, че има във въоръжените сили, а тя все повече се отдалечава от съвременните технологични достижения във военното дело.

Човешкият фактор е ключов в развитието на Българската армия, а това означава и изграждане на необходимите качества на командира, които го правят лидер в съвременното разбиране на това понятие.

По този въпрос намирам за необходимо да се направи преглед с ясни, национално значими критерии на множеството неправителствени организации, заявили като сфера на дейност сигурността и отбраната. И да бъде оценен национално значимият и реален принос на всяка една от тях на базата на история и традиции, организационна структура, численост на членската маса, наличие на развърнати структури в страната и дейност по военно-патриотичното възпитание, осигуряването на връзката на армията с обществото и принос към позитивния рейтинг, популяризирането на военната служба и редица други.

В заключение искам да отбележа, че изложените по-горе идеи са не само алтернативен път към желаната цел - модерна отбрана. Тези идеи отчитат опита от дългогодишния ни преход - както позитивния, така и негативния. Те отчитат и историята и националните ни традиции, от които нямаме причина да се срамуваме, а само да се гордеем. Стремежът е да се промени онази част от статуквото, която намираме за неприемлива, но и да запазим частта, която ни удовлетворява и съответства на националните ни цели.

С други думи, да бъдем стабилни в промените, а решенията за тях да са резултат на широко съгласие, пише президентът Първанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама