ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 20 декември

1 4725 19.12.2007
Пресата на 20 декември

Вестниците пишат за милионерите за 60 минути; за агент Камен; за професията самотен татко; за противоборствата в здравния сектор; за свалянето на "гащите на Софиянски".


Година след приемането ни в ЕС: Всеки втори недоволен от европейските цени, цитира изследване Монитор.

Вдигането на цените е водещият проблем според българите година след приемането ни в Европейския съюз. Това сочат данните от проучването на "Алфа рисърч", направено по поръчка на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. На второ място в класацията с негативите, българинът е поставил растящата инфлация. Всеки трети пък е заявил, че изтичането на квалифицирана работна ръка е основният проблем, откакто сме европейски членове. Социолозите от "Алфа рисърч" са поставили въпроса към анкетираните и откъм плюсовете, които членството ни е донесло. Българите определят като най-позитивни възможностите за свободно пътуване и намиране на работа в страните от ЕС, обясниха социолозите от агенцията. Мненията за положителните неща, които са ни се случили през годината, са всъщност само две - хората разпределят гласовете си за плюсовете от ЕС по равно между освобождаването на медиците ни и свободното пътуване. Голяма част от хората се съмняват в прозрачността на усвояване на средствата от европейските фондове.  

Милионери за 60 минути, описва Стандарт.

Само за 60 минути борсата ни роди милионери. Това стана при инфарктен срив на цените на акциите. Той започна при отварянето на пазара в 9.30 часа. Само за час книжата на повечето компании паднаха между 5 и 15 %. Трусът дойде от решението на пенсионните фондове на “Алианц” да изтеглят от борсата 40 – 50 млн. лв. Играчите със слаби нерви моментално се юрнаха да продават. Няколко акули надушиха възможността за бързи печалби. Те напазаруваха евтино акции, които малко по-късно отново започнаха да се връщат към високите си нива. Това е дирижирана монипулация на пазара, беснееха брокери. Според тях чрез маневрата “Алианц” се опитва да си вдигне доходността.

„Булгаргаз” предупреди за криза с газа, стряска Дума.

Заради предлаганото от комисията “Шушулов” поетапно поскъпване на газа и неодобряването на исканата от “Булгаргаз” по-висока цена на синьото гориво няма да може да се осигурят доставките за България и може да останем без гориво. Това алармира шефът на “Булгаргаз” Димитър Гегов. Днес комисията трябва да реши за цената. Според шефа на регулаторния орган Константин Шушулов, ако цената скочи над 20 на сто, топлофикациите също ще поискат поскъпване с около 16%, а това ще накара потребителите да се отопляват на ток. От топлофикационните дружества пък предупредиха, че има опасения от предстоящи сътресения и спиране на парното в големите градове.

Да плащат на самотни татковци, предлага Стандарт.

Професия самотен татко поиска Комисията за защита от дискриминация. Тя настоява мъжете също да осиновяват деца и да получават за тях помощи като жените. Експерти предлагат промени в семейния кодекс заради големия наплив от хлапета, които чакат осиновяване. Все повече мъже без съпруги искат да си имат дете и да си грижат сами за него. Сега тези права са дадени само на самотните майки.

Свалят убийци от автобуса с 280 часа курс, научаваме от 24 часа.

Шофьорите, които превозват пътници и товари, ще минават задължително на курс за първоначална квалификация, съобщиха от ИА “Автомобилна администрация”. Изискването влиза в сила от септември 2008 година заради директивите на ЕС, уточниха от ведомството.

В здравния сектор – всички срещу всички, оповестява Дневник.

Лекари, медицински сестри, фармацевти и пациентски организации ще излязат на общ протест в края на януари. Това стана ясно по време на 45-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз. Медиците заявиха категорично, че няма да позволят някой друг да определя правилата, по които да работят, и не дадоха мандат на съсловната си организация да подпише националния рамков договор, предложен от здравната каса.

Овчаров си иска министерското кресло, четем в Новинар.

Румен Овчаров очаква премиерът Сергей Станишев отново да го върне на поста му като министър на икономиката. Тази заявка направи самият той. Според Овчаров е редно Станишев да го възстанови на поста, след както върна заместник-министъра на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски. Двамата напуснаха креслата си преди няколко месеца заради скандала между тогавашния шеф на следствието Ангел Александров и министъра на икономиката.

Агент Камен напуска, ако Симеон поиска, научила е Дума.

Най-устатият общински съветник в столичния градски парламент Владимир Каролев се оказа агент Камен. Това огласи Комисията по досиетата при проверката на новата група кандидати за общински съветници. Не стана обаче ясно кои от проверените са избрани и са действащи общинари. 156 имена огласи вчера при втората проверка на кандидатите за общински съветници Комисията по досиетата. В първия списък с кандидатите за общински съветници, за които е установена принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност от 23 ноември, имаше 204 имена на претенденти за местната власт. Общо са проверени всичките 35 хил. кандидати. Ако лидерът на партията Симеон Сакскобургготски поиска, ще напусна Столичния общински съвет, коментира вчера Каролев, който е втори мандат в градския парламент от листата на НДСВ. Според проверката на Комисията по досиетата жълтият съветник е бил агент на военното контраразузнаване от 1979 до 1982 г. Каролев обаче каза, че пред него не стои въпросът за напускане на СОС освен ако "царят не поиска". Той допълни, че това, че някой му е правил картонче, докато е бил в казармата, не го интересува. Каролев допълни, че отдавна е казал на Сакскобургготски и е поискал от комисията данните за него. Жълтият общинар твърди, че няма нито един ред, написан от него. В момента се извършва проверка на 673 лица - министър-председатели, зам.-министър председатели, министри, зам.-министри в правителствата от 1990 г. до днес.

Директори крият, че липсват ученици, пише за разкритието Монитор.

Директори масово започнаха да крият постоянно отсъстващи ученици, каза социалният министър Емилия Масларова. Това били деца от социално слаби семейства, чиито родители или не ги пускали на училище, за да помагат в къщи или въобще не се интересували от тях. Министър Масларова обясни далаверата. Инспекторатът към МТСП редовно проверявал дали децата на социално слабите ходят на школо. В резултат на тези проверки се оказало, че от началото на учебната година 4194 деца не са се весвали в час и съответно на 3824 семейства са спрени социалните помощи. Инспекторите силно се изненадали от факта, че два месеца социално слаби фамилии живеят без държавна помощ и въпреки това не карат децата да ходят да се учат. По-изненадващо обаче било за тях, че на третия месец отсъствията рязко паднали на книга, а внезапните проверки показали, че децата пак не пристъпват училищния праг. Оказало се, че учителите и директорите били пряко заинтересовани от фиктивната посещаемост, защото от това зависели заплатите им.

Свалят "гащите на Софиянски", съобщава Новинар.

Догодина започва обновяването на Централна гара в София. Шатрата пред Централна гара София, известна още като “гащите на Софиянски”, ще бъде преместена в Южния или Западния парк. Това обяви вчера зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов на представяне на петте проекта за модернизиране на тридесетгодишната софийска гара. Причината за това решение е, че палатката дезориентира хората и не изпълнява нужните функции, каза Стоилов. Строежът на Ротондата и монтирането на шатрата отне на общината 4 години и близо 20 млн. лв. Тридесетгодишната гаранция на шатрата срещу повреда влезе в сила почти веднага след построяването й и се наложи специалисти от Унгария да закрепят накланящата се конструкция. Днес архитектите са на мнение, че мястото на шатрата не е там. За сметка на това те предлагат реконструкция на Централна гара

И железниците с небостъргач, добавя по темата Дневен Труд.

Точно до Централна гара в София може да изникне небостъргач. Това предвижда един от петте проекта за реконструкция, модернизация и развитие на района около жп станцията. Ако предложението бъде прието, 40 етажната кула ще се вдигне в края на бул. “Мария Луиза”, а до нея ще бъде разположен мол.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама