НОВИНИ


Дражев влиза на топло за 7 години

9 5185 28.03.2011
Дражев влиза на топло за 7 години
Ивайло Дражев Булфото

Върховният касационен съд призна за виновен Ивайло Дражев за причинената катастрофа през 1998 г., при която загинаха двама души, а трети остана инвалид. Присъдата, която постанови съдът е пет години затвор.



При инцидента загинаха 40-годишният Димитър Кехайов и 20-годишната Румяна Димитрова. Дражев ще излежи зад решетките и още две години заради друга катастрофа през 1996 г., когато загина приятелката му. И тогава бившият шеф на “Черноморец” е карал пиян. Първоначално това наказание бе условно.

Ивайло Дражев ще трябва да заплати и неимуществени щети в размер на 22 500 лв. на майката на Румяна Димитрова – Верка, която оцелява при пътния инцидент, както и 32 500 лв. неимуществени щети заради смъртта на 20-годишното момиче. Заедно с тях Дражев дължи и лихвите върху тях за 13 години.

По време на процеса бившият футболен бос твърдеше, че не той, а турски гражданин е шофирал автомобила преди катастрофата. Свидетелски показания и съдебно-медицински експертизи обаче доказаха, че именно Дражев е бил зад волана на колата.

ВКС приема за неоснователно оплакването на защитниците на Дражев за изтекла давност на предявените граждански искове. “Както правилно е приела и въззивната инстанция, тази давност в случая започва да тече от датата на откриване на дееца – 20.02.2004 г., когато подсъдимият е бил привлечен в качеството на обвиняем”, се казва в решението на съда. Магистратите сочат, че извършеното престъпление се отличава с висока степен на обществена опасност и с настъпил тежък вредоносен резултат.

Деянието е извършено в изпитателния срок по друга присъда за катастрофа, а “проявеното снизхождение” с налагането на условна присъда “не е изиграло своето поправително и предупредително въздействие спрямо” Дражев. “Правилно като отегчаващи вината му обстоятелства са били отчетени и високата алкохолна концентрация – 2.16 промила, липсата на правоспособност да управлява МПС към момента на деянието, санкционирането му по административен ред за извършени нарушения и липсата на критичност към извършеното”, се казва още в решението на ВКС.

Делата на Ивайло Дражев бяха обект на няколко проверки от страна на Висшия съдебен съвет, тъй като бившият футболен бос умело бламираше процесите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама