НОВИНИ


Хората искали театър повече отколкото мол

3 5662 29.03.2011
Хората искали театър повече отколкото мол
Вежди Рашидов

Тази седмица ще предложа Р. Вълчанов за персонална пенсия, обещава министърът на културата.



Онова, което ме направи много щастлив вечерта, бе фактът, че българските артисти основателно демонстрираха самочувствие - такова, каквото трябва да имат създателите на сериозно изкуство, казва в интервю за 24 часа министърът на културата В. Рашидов. Имат за какво да бъдат горди. Само преди четири месеца, преди да стартира реформата, чувахме оправдание, че има отлив на публика, а днес със самочувствие можем да кажем, че залите са пълни и няма билети.

Доживяхме да прочетем и заглавия "Културата бутна мола" - проучване доказва, че хората желаят на първо или второ място да ходят на театър, а чак на четвърто място - в мола. Задаваме ли си въпроса какво се е случило, за да бъде това факт?

Българската публика определя фаворитите. Самият аз покрай моята майка съм израснал в театъра и обичам безкрайно артистите, тези толкова талантливи хора, между които имам много приятели. А на кино отивам още тази вечер - на премиерата Love.net, на чийто първи снимачен ден също бях.

Бих бил щастлив, ако талантът им успее да прогони временно настанилата се евтина псевдокултура от чуждото място, което е заела.

Законът за сценичните изкуства е почти готов и ще бъде широко обсъден, поправян, подобряван. Целта не е да създадем реформи и закон сами за себе си, а да направим закони и реформи за бъдещето на българските сценични изкуства, за успехите на творците, за подобряване на техния начин на труд и бит, на тяхното пълноценно развитие. Сиреч да създадем правила "за", а не "против". Когато сме напълно готови, тогава ще внесем закона. (24 часа)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама