ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

2 4114 20.12.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за вируса, който удря мозъка; за българския език - официален в Македония; за това, че българите не долюбват хомосексуалистите.


Вирус удря мозъка, плаши 24 часа.

Зимен вирус предизвиква тежкото усложнение енцефалит – възпаление на мозъка. Това съобщи проф. Иван Миланов, шеф на неврологичната болница “Св. Наум.” Само за месец той дал консултация за двама мъже с енцефалит. Най-вероятно той се дължи на новия грипен щам “Соломонови острови” – нищо че още няма епидемия, каза проф. Миланов. Според него тя ще е тежка, тъй като най-сериозните усложнения се проявяват твърде рано. В момента няма вирусна инфекция, която увеличава пневмониите, каза д-р София Ангелова от белодробната болница “Св. София”.

Компромис : Газът поскъпва с 2 пъти по 10 %, уведомява 24 часа. 

От началото на януари и април природният газ ще поскъпва с по 9.87 %, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ден след като “Булгаргаз” заплаши, че при повишение с по-малко от 11 % вносът на горивото се поставя под въпрос, комисията отстъпи от първоначалното си предложение. То бе равен скок от 7.95 на сто на всяко тримесечие. “Въпреки промяната от първоначално предложената от нас схема цените на топлинната енергия през зимния отоплителен сезон няма да се променят”, каза председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. С равния скок индустриалните предприятия щели да прецизират разходите си, а “Булгаргаз” да има средства за дейността си.

Догодина няма да изнасяме ток, оповестява Дума.

Очаква се до края на годината НЕК да изнесе около 52,7 процента от миналогодишното количество електроенергия, или над 4 млрд. киловатчаса, съобщи вчера главният изпълнителен директор на дружеството Любомир Велков. Благодарение на това, че количеството на електроенергията в региона е намалено с този износ, НЕК реализира почти 79 процента от миналогодишните си приходи от износ, посочиха от ръководството на компанията. Цената на тока за износ през тази година в сравнение с миналогодишната е нараснала с почти 50 процента, посочи изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Велков подчерта, че НЕК вече не може да си позволи да сключва дългосрочни договори за износ на електроенергия и не е направила това през 2007 г., нито се предвижда за 2008 г. Договорите, които се сключват, са на месечна и на седмична база. Според Папазян през следващата година България няма да може да изнася електроенергия, но няма да се налага и да внася. Енергийният баланс за страната е гарантиран при нормални климатични условия.

Кабинетът пусна общинските болници за продажба, информира Дневник. 

Ден след като лекари, медсестри и фармацевти обявиха, че започват протести срещу липсата на реформи в здравния сектор, правителството предложи да се отмени забраната за приватизация на болниците и поликлиниките. Мораториумът беше наложен в края на 2001 г. от кабинета на Симеон Сакскобургготски чрез закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Ако решението на Министерския съвет бъде одобрено от парламента, в забранителния списък към закона ще останат само 69 университетски, специализирани и областни болници. Останалите се освобождават за приватизация, като новите собственици ще бъдат длъжни да извършват лечебни и социални дейности в сградите в продължение на 15 години. Раздържавяването на лечебните заведения е заложено в националната стратегия на здравното министерство, която все още не е приета от кабинета.

20 лева за ден в командировка, изчислява Дневен Труд.

Дневните пари за командировка в страната скачат от 12 на 20 лева. Това реши кабинетът в четвъртък. Новата тарифа влиза в сила от 1 януари 2008 год. Увеличението е с 67 на сто и се прави заради инфлационните процеси в страната, мотивираха се министрите. Последната промяна в командировъчните е правена през 1999 год. Пълната сума на дневните пари се полага обаче, когато командировката е с преспиване. Ако е в рамките на един ден и е без нощувка, тогава чиновникът взима 50 сто от парите, т.е. 10 лева, а не 6 лева, както беше досега.

Стискайте за кредити до май, съветва Монитор.

От юни се очаква повечето търговски банки да намалят лихвите по ипотечните и потребителските кредити с 0,2-0,5% и да се върнат на нивото от август 2007 г. Това прогнозира изпълнителният директор на консултантската компания “Кредит център” Тихомир Тошев. Още през март ще стане ясно, че ипотечната криза в САЩ не оказва съществено влияние върху нашия пазар. Това ще е началото на един процес, който в близките няколко години ще доведе цената на кредитите у нас до нивата на европейските ­ 5-5,5%, каза още той. От “Кредит център” очакват през следващата година ръст на обема на ипотечните кредити от 40-45 процента и на потребителските ­ с 3035 на сто.

Наши искат българския за официален в Македония, изброява основанията за това Дневен Труд. 

Българският да стане един от официалните езици в Македония, а София да преразгледа подкрепата си за Скопие по пътя му към ЕС и НАТО, ако не престане да отрича историческата и национално – културна идентичност на славянското население, което през вековете е изявявало българската си принадлежност. Затова настоява в открито писмо Владимир Панков, прeдседател на сдружението РАДКО със седалище в Охрид. Тази политическа организация се бори за признаването и подкрепата на българите в Република Македония. В писмото, адресирано до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, председателя на Народното събрание Георги Пирински и външния министър Ивайло Калфин, Панков посочва, че българите в Македония не желаят повече да учат “фалшифицирана история и “македонски език”, послужил като основно средство за дебългаризацията на Вардарска Македония”. В писмото си Панков отбелязва, че българското население в Македония е подложено на репресии, полицейско наблюдение и тормоз, прогонване, дискриминация и геноцид.

Внасяме българи със зелена карта, информира Стандарт.

Зелена карта за българите в чужбина пуска правителството. Документът дава право на 2 милиона наши сънародници зад граница да работят и живеят у нас. Новата стратегия за връщане на етническите българи е изработена от експерти на Външно министерство. С нея правителството иска да реши демографския проблем и липсата на работна ръка в ключови сектори на икономиката. Зелената карта ще привлече българските общности в Украйна, Русия и Балканите. А също и емигранти, напуснали страната преди и след 1989 г., надяват се в кабинета. От облекчението ще се възползват предимно бесарабски българи. Въпреки че ще дава право на престой у нас, зелената карта няма да осигурява автоматично наш паспорт, обясни външният министър Ивайло Калфин.

ЕС ни плаща да изкореняваме лозя, четем в Новинар. 

166 млн. лв. ще бъдат отпуснати на страната ни за реформата във винарския сектор за периода от 2008 до 2015 г. Това съобщи земеделският министър Нихат Кабил, след като подписа документа за акредитация на Разплащателната агенция, чрез която ще се отпускат субсидии на фермерите. Средства са предвидени за плащане за изкореняване на лозя, тъй като в момента в ЕС има свръхпроизводство на вино. Субсидии ще се дават и за модернизиране на винарните. Условието България да получи тези пари е земеделското министерство да изготви програма за реформа в сектор вино, която трябва да е готова до 30 юни 2008 г.

Пробутват по Коледа магистрала “Тракия”, разкрива Стандарт. 

Сделката за концесията на магистрала "Тракия" ще мине в еуфорията на коледните празници. Договорът с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД ще влезе в сила в деня на подписване на анекса, реши Министерски съвет на заседанието си вчера. Строителният министър Асен Гагаузов получи мандат да подпише ново допълнение към контракта, който да отговаря на изискванията на ЕВРОСТАТ за разпределение на риска и условията на Брюксел. Преди 10 дни Гагаузов обяви, че нов анекс ще има, но това няма да доведе до промяна на параметрите в договора. Според европравилата новите текстове от сделката отново трябва да бъдат съгласувани с европейските антимонополни органи. Португалците получиха като подарък и един месец бонус, за да намерят пари за изграждане на магистралата. Те ще имат срок от 120 дни, за да си осигурят финансиране. Чуждите фирми трудно ще намерят нужните им средства, твърдят запознати.

Българите не долюбват хомосексуалистите, установява Дума.

Негативно отношение към хомосексуалистите имат 80 на сто от българите, сочат данни от проучване на агенция "Скала" за дискриминационните нагласи в българското общество. Едва 17% декларират, че са в състояние свободно да общуват с човек с такава ориентация. Най-силно са изразени предразсъдъците към травеститите, а най-слабо към жени с хомосексуална ориентация. Близо половината от интервюираните не биха работили в една стая с хомосексуалист, а 70% са категорични, че няма да запишат детето си в училище, за което знаят, че има учител с такава ориентация. 50% пък не биха се примирили, ако детето им е хомосексуалист. Отново най-срещана обаче е дискриминацията на етническа основа, като най-силно напрежение има между българи и роми и турци и роми. Напрежението между българите и турците възниква от българите към турците, а не обратното, уточняват от "Скала". Ромите са по-зле настроени към българите, отколкото турците. Те се дистанцират в по-голяма степен от турците, отколкото от българите. В същото време 82 на сто от анкетираните са убедени, че е необходимо да се предприемат мерки от страна на държавата за преодоляване на дискриминационните практики.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама