НОВИНИ


Асен Друмев оправдан от ВКС

18 5098 01.04.2011
Асен Друмев оправдан от ВКС
Асен Друмев Булфото

Върховният касационен съд оправда бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев по обвинението, че е сключил три неизгодни сделки за наем на сгради за нуждите на разплащателната агенция, с които е ощетил фонда.



Друмев бе окончателно оправдан по всичките три дела, които се водиха срещу него. ВКС посочва, че неизгодността на сделката е предполагаема, но не и доказана по убедителен начин. Установено е, че длъжностните лица - специалистите, които са били компетентни да дадат становище, са изразили одобрението по параметрите, анексът е бил обсъждан и анализиран от съответните отдели и специалисти. Това е направено след извършено проучване за наличието на други обекти, подходящи за целта и едва след това Друмев е подписал анекса. Затова ВКС изключва умисъла за неизгодност на сделката.

ВКС отхвърли предявения от Държавен фонд „Земеделие” граждански иск за имуществени вреди, претърпени от престъплението, в размер на 249 177,51 лева.

ВКС отмени решението на Софийски градски съд, с което ексшефът на ДФ „Земеделие” бе осъден на две години затвор и глоба от 249 177,51 лева плюс разноските по делото.

Frognews.bg припомня, че на 12 май 2009 г. Софийският районен съд призна Друмев за виновен и му присъди три години лишаване от свобода, както и лишаване от права – да заема ръководна държавна длъжност и да упражнява административно-управленска дейност, за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

На 5 юли 2010 г. Софийският градски съд отмени присъдата на районния съд в осъдителната й част по обвинението за извършени на 21.11.2005 год. и на 14.03.2006 год. престъпления по чл.220, ал.2 вр.ал.1 НК, както и в частта относно приложението на чл.23, ал.1 НК и оправда подсъдимия по тези обвинения, като намали наказанието лишаване от свобода на две години, срока на изпитание на четири години и лишаването от права на три години.

На 1 март 2011 г. ВКС оправда Друмев и по обвинението за присвояване на суми от еврофондове.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама