Стандартът за трите основни вида хляб - бял, “Добруджа” и типов, е готов и ще бъде подписан на 5 април, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Изкуствени вещества и подобрители в крайния продукт не трябва да има, каза Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите “Хляб за България”. Според него въпреки обявената дата за разписването на стандарта концепцията все още се избистря, тъй като някои спорни съставки се обсъждат от производителите.
“Качественото зърно остава проблем, но наличието му зависи от зърнопроизводителите. Мелничарите ще трябва да внесат първоначално качествена стока от чужбина, но това не е проблем. Следващата година агробизнесът ще трябва да предвиди качествено зърно за производството на този вид хляб, ако видим, че има достатъчно търсене”, допълни Попов пред “Инвестор.бг”.
Хлябът по стандарт трябва да има отличителен знак, за да го разпознават потребителите, каза Николай Тапаров от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.