Три седмици преди Великден агнешкото се появи масово в търговската мрежа, но на солена цена - 13 лв. за кг. За сравнение през м.г. продажбите тръгнаха от 11 лв. и в дните преди най-големия християнски празник месото достигна 14 лв. за кило.
Сега празничната ценова секира ще е още по-тежка. Чакаме 15-17 лв. за кг, прогнозираха търговци. Причината е, че на пазара има малко стока. Родните агнета са кът, защото много ферми бяха ликвидирани заради кризата, а турски търговци изкупили цели камиони с животни, пише Труд.
В момента цената е 5,50 лв. за кг живо тегло, каза Юрий Кънев, собственик на ферма в Сливенски минерални бани.
“Искаше ни се изкупната цена да е 7 лв. за килограм, за да си избием разходите, но няма кой да ги даде”, допълва той.
Първо, стоката можело да стане непродаваема, а и шапът объркал сметките на стопаните. В момента никой не дава повече от 5,50 лв. за кило и така е в цялата страна, признава стопанинът.
“На хората тази цена може да се вижда висока, но за нас парите са малко. Цял ден сме сред овцете”, се оплаква Юрий Кънев. Фуражите са скъпи, отиват много пари за ветеринари, а лъвският пай остава при търговците.
“При 5,50 лв. на килограм живо тегло агнетата в магазина не трябва да бъдат повече от 10,50 лв. за кг. Те обаче се продават много по-скъпо”, отбелязва производителят.
Очаква се до седмици фермите да започнат продажбата на овче мляко. Искат да го търгуват по 1,20 за литър. Надеждата на потребителите е, че големите хипермаркети ще пуснат агнешко на промоция за празника. В момента обаче цената и там е 13-14 лв. за кг. Голяма част от месото е внос.
Българските агнета обаче са най-сладки, са категорични производителите. Славата им се носи в цяла Турция и Арабския свят. Но обикновено нашата стока отива в Гърция и Италия, а при нас върви вносното, защото е по-евтино.
Скъпо тази година е не само месото.
Зелената салата, която също е задължителна за великденската трапеза, не пада под 65 ст. за бройка. Толкова е цената и на пресния лук. (Труд)