НОВИНИ


Канонизираха за светци избитите в Батак и Априлци

12 4904 03.04.2011
Канонизираха за светци избитите в Батак и Априлци

Патриарх Максим за първи път, откакто оглавява Българската православна църква - от 1971 г., канонизира за светци убитите българи през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Тройца" в Априлци.



Канонизацията се извърши в катедралния храм "Свети Александър Невски". В храма се отслужи света литургия, в която се обяви вписването на имената на новите светци в българския църковен календар.

На службата патриархът свали бяло платно, с което са обвити иконите на новите светци. Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци е изографисана от художника Владимир Аврамов, а тази на мъчениците от Батак е дело на Мирослав Асенов. Двете икони ще бъдат в храма до 15 часа днес и миряните могат да им се поклонят.

Канонизираните днес за светци българи, убити през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Троица" в Априлци, ще бъдат почитани като Събор на Баташките мъченици - на 17 май и Събор на новомъчениците от Ново село - на 9 май.

Интересът към това историческо църковно събитие е голям. Храмът е изпълнен с висши духовници, официални лица и много граждани. Президентът Георги Първанов се поклони пред новоосветените икони на мъчениците от Батак и Ново село в храм „Свети Александър Невски”, На церемонията присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепрезидентът Ангел Марин, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама