Би било добре потребителите да си купят агнешко за Великден още сега, когато цените са ниски.
Такъв съвет даде земеделският министър Мирослав Найденов. Според него в последните години българинът заменил цялото агне на трапезата си само с една плешка. “Има практика много хора да се кооперират - да вземат едно агне и да си го разделят”, посочи той.
Дано агнешкото не поскъпне рязко в дните преди Великден, каза още Найденов и се закани, че работна група ще следи внимателно колко струват яйцата, козунакът и агнешкото по празниците. Поскъпването всяка година по Великден било заради повишеното търсене, но въпросът бил да не се изкривява цената, посочи министър Найденов. “Виждате, че според социологическите изследвания 73% от българите искат държавата едва ли не да определя таван на цените. Това няма как да стане. Но с контролните механизми можем да не допускаме спекула”, обясни министърът. Той допълни, че според него агнешкото е на нормални цени в момента. В предходната седмица агнешкото се предлагаше за 13 лева за килограм, докато миналата година по това време стартовата цена бе около 11 лв./кг.
Междувременно стана известно, че новият отраслов стандарт за трите вида хляб - бял, “Добруджа” и типов, ще се казва “България”. Той ще бъде официално представен днес в Министерството на земеделието и храните. Собственици на логото на стандарта ще бъдат трите браншови организации на хлебопроизводителите. Според стандарта в хляба ще могат да се влагат само качествено брашно, мая, вода и сол. При необходимост и лоша реколта обаче ще се допуска да се добавят и спомагателни вещества. “Спомагателните вещества в никакъв случай не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира пред агенция “Фокус” Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. (Труд)