НОВИНИ


Министър: Купете си агнешко отрано

15 5038 05.04.2011
Министър: Купете си агнешко отрано
Мирослав Найденов

Би било добре потребителите да си купят агнешко за Великден още сега, когато цените са ниски.



Такъв съвет даде земеделският министър Мирослав Найденов. Според него в последните години българинът заменил цялото агне на трапезата си само с една плешка. “Има практика много хора да се кооперират - да вземат едно агне и да си го разделят”, посочи той.

Дано агнешкото не поскъпне рязко в дните преди Великден, каза още Найденов и се закани, че работна група ще следи внимателно колко струват яйцата, козунакът и агнешкото по празниците. Поскъпването всяка година по Великден било заради повишеното търсене, но въпросът бил да не се изкривява цената, посочи министър Найденов. “Виждате, че според социологическите изследвания 73% от българите искат държавата едва ли не да определя таван на цените. Това няма как да стане. Но с контролните механизми можем да не допускаме спекула”, обясни министърът. Той допълни, че според него агнешкото е на нормални цени в момента. В предходната седмица агнешкото се предлагаше за 13 лева за килограм, докато миналата година по това време стартовата цена бе около 11 лв./кг.

Междувременно стана известно, че новият отраслов стандарт за трите вида хляб - бял, “Добруджа” и типов, ще се казва “България”
. Той ще бъде официално представен днес в Министерството на земеделието и храните. Собственици на логото на стандарта ще бъдат трите браншови организации на хлебопроизводителите. Според стандарта в хляба ще могат да се влагат само качествено брашно, мая, вода и сол. При необходимост и лоша реколта обаче ще се допуска да се добавят и спомагателни вещества. “Спомагателните вещества в никакъв случай не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира пред агенция “Фокус” Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама