СВЯТ


Хванаха виновника за атаките над Дубровник

0 5066 05.04.2011
Хванаха виновника за атаките над Дубровник

Двадесет години след бомбардировките срещу хърватския град Дубровник сръбската полиция успя да залови Божидар Вучуревич - един от най-близките сътрудници на бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич.



Той е арестуван при опит да премине границата между Босна и Херцеговина и Сърбия на ГКПП Каракай, на основание на издадена международна заповед за арест от Хърватия, предаде Бета.

Властите в Загреб обвиняват Вучуревич, който в началото на 90-те години на миналия век бе председател на общинския съвет Требине, за основен виновник за бомбардировките срещу Дубровник.

Божидар Вучуревич е сред основателите на партията на Радован Караджич - Сръбска демократическа партия. От близо три години Караджич се намира в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Срещу него е повдигнато обвинение за извършване на военни престъпления и геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина /1992-1995г./.

По неофициална информация, освен босненски Божидар Вучуревич притежава и сръбски паспорт, но това не пречи той да бъде екстрадиран. От късно снощи той се намира в ареста на полицейското управление в Мали Зворник. Говорителят на хърватската полиция Крунослав Боровец каза, че е научил от медиите за задържането на Божидар Вучуревич.

Припомня, че по време на сръбската агресия срещу Хърватия бе подложен на жестоки бомбардировки от октомври 1991 до май 1992 година. След края на войната започна възстановяването на града със съдействието на ЮНЕСКО. Градът е възстановен в древен стил, за да се съхрани автентичния стил. Старата част на Дубровник е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама