БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Трескаво се търси изход от споразумението за АЕЦ „Белене”

26 5539 06.04.2011
Трескаво се търси изход от споразумението за АЕЦ „Белене”
Трайчо Трайков

От допълнителното споразумение, задължаващо страната ни до два месеца да подпише договор за строителството на „Белене“ с обвързващи клаузи, България търси вратички, за да се измъкване. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след заседание на кабинета.



„В момента юристи по международно и корпоративно право анализират доколко и как подписаното ангажира България. Те подготвят конкретен анализ за това как и доколко имаме ангажименти”, обясни Трайков.

„Трябва да е ясно в каква ситуация сме
. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ, което категорично становище ще отстоявам, независимо от това какво е подписано, е, че решение за „Белене” трябва да има след изчистване на абсолютно всички открити въпроси – и на сигурността, и на цената, и на цената, която произлиза от евентуално нови изисквания към сигурността”, категоричен бе енергийният министър. Според него това е възможно и след постъпката на Първанов.

„Така или иначе (става въпрос за подписания документ – б.а.) не означава, че със сигурност ще строим АЕЦ „Белене”, защото самото допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат за договора”, в това Трайков видя друга възможност пред страната ни.

Frognews.bg припомня, че вчера той уволни изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов заради това, че по-рано през деня подписа споразумение с “Атомстройекспорт” за АЕЦ „Белене“, което ощетява българските интереси и е превишил дадения му от правителството мандат за преговори с руската страна. Всъщност подписаните документи бяха два – меморандум, с който се дава възможност за три месеца руската и българската страна да уточнят параметрите за безопасността на централата. Проблемно е второто – допълнително споразумение, с което страната ни се задължава до два месеца да се съгласи да строи „Белене”.

„Допълнение 12 очевидно противоречи на меморандума
, защото той е за три месеца, а допълнението за два, което свършва с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор. Това очевидно противоречи на политическия мандат, даден от министър-председателя за тримесечен меморандум”, изтъкна Трайков. Той отново подчерта, че изрично е забранил на Първанов да подписва точно този документ.

Отказа обаче да коментира дали има основания да подозира вече бившия директор на НЕК. „Не се задълбочих в душевните му мотиви, смятам, че органите, които имат за задача да изясняват и да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси”, допълни Трайков. Вчера той е помолил министър–председателя да натовари ДАНС да провери дали от действията на шефа на НЕК произтича някаква заплаха за националните ни интереси.

Енергийният министър бе категоричен, че БЕХ не е давал мандат на Първанов да подпише споразумението. „Има решение на Съвета на директорите на БЕХ от 31 март, в което се казва, че се дава разрешение на изпълнителния директор да подпише допълнение 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма. Въпреки това изпълнителният директор на НЕК е подписал”, обясни Трайков.

На въпрос какво правим в ситуация на отрицателно становище на ЕК за „Белене” и подписан договор за изграждането на централата, министърът заяви: „Преувеличено е да се говори за отрицателно и положително становище. Във всяка държава окончателните решения за изграждане на ядрени мощности се взимат от съответния орган – в нашия случай Агенцията за ядрено регулиране”.

Днес министър Трайчо Трайков заминава на посещение в Москва. Темата АЕЦ „Белене” ще бъде спомената, но няма да има разговори по същество.

Опозицията в парламента пък поиска Трайчо Трайков да понесе политическа отговорност. Руският посланик в София Юрий Исаков пък заяви, че АЕЦ „Белене“ напълно отговаря на интересите на България.

По-късно днес стана ясно, че президентът Георги Първанов научил от медиите за подписаното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", съобщават от прессекретариата на държавния глава.В съобщението се цитира настояването на Първанов да бъдат огласени параметрите, заложени в договора.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама