НОВИНИ


Брюксел гледа под лупа проекта за АЕЦ "Белене"

25 5396 06.04.2011
Брюксел гледа под лупа проекта за АЕЦ "Белене"

До края на настоящата година Еврокомисията ще направи преглед на действащата правна и регулаторна рамка относно сигурността на ядрените съоръжения. В този контекст ще бъде разгледан и сеизмичният риск в района на АЕЦ "Белене".



Решението е взето в отговор на питането на евродепутата Надежда Нейнски дали Комисията разполага с официален доклад от българските институции за сеизмичната активност на района на АЕЦ "Белене" и ако не, готова ли е да го изиска?

Нейнски се позовава на проблемите с пострадалите от опустошителното земетресение реактори на японската АЕЦ „Фукушима 1", на решението на ЕС да провери сигурността на всички ядрени централи в Европа, както и на казаното от комисаря по енергетика Йотингер, че проектът за строеж на българската електроцентрала „Белене" трябва да бъде преразгледан.

Във въпроса си българският евродепутат припомня и че през 1977 г. в град Свищов, на 18 километра от площадката за строеж на АЕЦ „Белене", е имало земетресение от 7.2 по скалата на Рихтер, в което по официални данни са загинали около 120 човека.

Еврокомисията подчертава приоритетното значение на работата, която трябва да се предприеме с цел осъществяването на преглед на сигурността на всички ядрени електроцентрали в Европа. Комисията и Групата на европейските регулатори в областта на ядрената безопасност ще координират този процес.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама