СВЯТ


EП отхвърли резолюцията за ядрената безопасност

1 4742 07.04.2011
EП отхвърли резолюцията за ядрената безопасност

Резолюция за ядрената безопасност не бе приета от Европейския парламент. Необходимият брой гласове не беше събран от нито една от седемте проекторезолюции. Депутатите останаха разделени по-скоро по-национална, отколкото по политически принадлежност.



В предложението за обща резолюция, което беше отхвърлено, държавите-членки се призовават да наложат временен меморандум на разработването и възлагането на поръчки за изграждане на нови ядрени реактори, поне за периода, през който се провеждат и оценяват стрес тестове.

В документа се посочва още, че Европейският съюз трябва да извърши цялостна преоценка на подхода си в областта на ядрената безопасност, като има предвид, че за дълги години напред ядрената енергия ще продължи да бъде част от енергийния баланс на редица държави-членки и че се планира или е в процес изграждането на нови реактори.

Резолюцията изразява становището, че за да бъдат надеждни, стрес тестовете трябва да са задължителни и да се основават на общи и прозрачни критерии, които да се разработят от Комисията заедно с Европейската група на регулаторите в областта на ядрената безопасност (ENSREG) и независими експерти. Тези тестове трябва да се осъществят под надзора на ЕС и да се наблюдават от независими експерти, а окончателните оценки трябва да са готови за публикуване до края на 2011 г., гласи още текстът.

Комисията и държавите-членки се призовават да дадат приоритет на стрес тестовете на тези ядрени съоръжения, които са принципно по-опасни поради, например, географското си местоположение (напр. сеизмична зона) и те следва да се контролират бързо, като при необходимост тяхното структурно проектиране се подобри или бъдат изведени от експлоатация в съответствие с ясен график. В документа се настоява, негативният резултат от стрес тест на конкретна централа да доведе до степенуван отговор, който може да наложи незабавното й закриване.

Още преди гласуването български евродепутати обявиха, че няма да подкрепят документа. „Ние трябва да имаме още, как да кажа, една атомна централа, още няколко атомни мощности, които да ни помогнат и ние да прескочим в следващата енергийна ера”, коментира пред БНТ евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който член на комисията по енергетика в ЕП.
„Днес ние ще имаме едно инфарктно гласуване на една резолюция, която повечето ми колеги, поне в моята партия, снощи казаха, че са против бъдещето на ядрената енергетика въобще в Европа. Искам веднага да ви кажа, че нашата делегация, на българските социалисти, изрази особено мнение. Ние няма да подкрепим днес тази резолюция, защото смятаме, че в ядрената енергетика има още много бъдеще и защото смятаме, че това е в националния интерес на страната”, заяви от своя страна колежката му от Групата на Социалистите и демократите Илияна Йотова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама