НОВИНИ


Днес е денят на ромите

10 6728 08.04.2011
Днес е денят на ромите

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият световен конгрес на ромите, в който участват делегати от 14 държави. Денят, в който се открива конгресът, е обявен за Международен ден на ромите. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.



На този ден се почита паметта на загиналите от зверствата на нацисткия режим. Конгресът решава в бъдеще да се използва думата роми вместо цигани, джипси, хитанос, ченгене и циган. Приети са знамето и химнът. Химнът е песента "Джелем, джелем", а флагът е синя и зелена ивица, разположени хоризонтално една над друга, а в центъра им - червено колело от каруца с 16 спици. Синият цвят символизира небето и свободата, зеленият - земята и плодородието, а червеното колело - огъня, движението и прогреса. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.

В България, както и в ЕС, ромите са най-многобройната етническа група. По данни на Националния статистически институт, през 2001 г. циганското население в България е трето по численост и относителен дял. Към 1 март 2001 г. циганите са 370 908 души или 4,7%. Техният реален брой в страната обаче е много по-голям.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама