ПОЛИТИКА


Ще избягат ли фирмите от България в Румъния?

0 5619 11.04.2007
Ще избягат ли фирмите от България в Румъния?

В България започването на бизнес изисква над 30 дни, има 9 различни процедури, разходът е около 8% от средния годишен доход, а изискваният минимален капитал е 91% от годишния доход. В Румъния времетраенето е 11 дни, процедурите са 5, разходът е наполовина на този в България, а изискване за минимален капитал няма.


Георги Ангелов, старши икономист
Институт “Отворено общество”

Компанията “Юниливър” съобщи, че прехвърля от България в Румъния производството под марката “Калиакра”. Твърди се, че това е част от стратегията в световен мащаб за съсредоточаване на производствената си дейност в избрани стратегически обекти, което ще подпомогне растежа в дългосрочен план.
Появява се и информация, че международни компании са предпочели Румъния пред България за големи инвестиции – в производства като информационните технологии например. От време на време чуваме и за други фирми, които избират Румъния за продуктов или дистрибуционен център на Балканите.
В същото време, чуждите инвестиции в България през последните две години са в рекордни обеми и се увеличават много бързо. Страната ни попадна и в топ десет в света за най-предпочитани дестинации за аутсорсинг (най-общо терминът означава възлагане на поръчки на външни изпълнители – б.р.).
Така, имаме информации, които не ни дават ясна представа какво се случва или какво би се случило в бъдеще. По тази причина най-добре е да разгледаме в детайли какви са разликите между Румъния и България и да се опитаме да разберем сами дали страната ни изостава от северната си съседка.
Макроикономика и доходи
По отношение на макроикономическата политика има две големи различия между България и Румъния. Първо, България има валутен борд и съответно – стабилен валутен курс към еврото, докато Румъния се опитва да провежда конвенционална монетарна политика.
България има за 2006 година икономически растеж от 6.1%, а Румъния – по-висок – 7.7%. В същото време, инвестициите в България са малко по-високи, отколкото в Румъния. В допълнение, България има бюджетен излишък и избягва дефицитите в бюджета, докато румънският бюджет има хроничен дефицит.
По отношение на доходите, Румъния е малко по-напред - в България доходът на човек от населението при отчитане на паритета на покупателната способност е 35.1% от средното в ЕС, в Румъния същият показател е 36% за 2006 година. Румъния има и 3 пъти по-голямо население.
Икономическа свобода
Според индекса за икономическа свобода на фондация “Херитидж” и “Уолстрийт джърнъл” България е на 62-ро място, а Румъния е на 67-мо място с минимална разлика между двете страни от 0.9 процентни пункта. Другият индекс на икономическа свобода – на канадския институт “Фрейзър” също подрежда България по-напред от Румъния.
Трябва да имаме предвид обаче, че индексите на икономическа свобода вземат по-стари данни, съответно за 2005 и 2004 година, и въпреки че са показателни за дългосрочни тенденции, те не са съвсем подходящи за анализ на по-скорошни промени в политиката. Затова ще погледнем и по-нови класации.
Среда за бизнес и конкурентност
Според индекса за глобална конкурентност за 2006 година на Световния икономически форум Румъния е на 68-мо място в света, докато България е на 72-ро място. Това, което е притеснително, е, че за една година България е паднала с 11 места в класацията, докато Румъния е паднала само с едно място. Така, за една година Румъния е успяла да мине пред България в класацията.
Според годишното изследване на Световната банка за правене на бизнес по света за 2006 година България е на 54-то място, а Румъния – на 49-то място. Румъния и тук е пред България като отново ни е изпреварила само в рамките на една година. За една година Румъния е успяла да се изкачи с 22 места в класацията, достигайки от 71-во до 49-то място в света и дори бива посочвана като една от най-бързо реформиращите се страни. България в същото време е успяла да се качи с 5 места – от 59-то на 54-то.
Къде изоставаме?
1. Започване на бизнес
България е на 85-то място в света по този показател, а Румъния е вече на престижното 7-мо място в света. В България започването на бизнес изисква над 30 дни, има 9 различни процедури, разходът е около 8% от средния годишен доход, а изискваният минимален капитал е 91% от годишния доход. В Румъния времетраенето е 11 дни, процедурите са 5, разходът е наполовина на този в България, а изискване за минимален капитал няма.
2. Прилагане на договори
В България прилагането на договори отнема 440 дни и 14% от стойността на задължението, докато в Румъния времето е 330 дни и 10% от задължението.
3. Външна търговия
За износ на един контейнер стока са нужни 7 документа, 26 дни и 1233 долара. За внос - документите вече са 10, а необходимото време – 25 дни. В Румъния ситуацията е радикално по-добра – и за внос, и за износ има 4 процедури и необходимото време е 14 дни.
4. Лицензи
И Румъния, и България не се справят особено добре по този показател, но все пак Румъния е с 24 места по-напред в класацията. Това се дължи най-вече на по-малкото процедури в Румъния. И в двете страни има нужда от ускоряване на процеса и намаляване на разходите за него, като за България въпросът е неотложен.
5. Данъчно бреме
Според последните данни на Евростат Румъния е една от страните с най-ниско данъчно бреме в целия Европейски съюз, докато България е по-скоро в групата на страните с умерено общо данъчно бреме.
По отношение на данъка върху печалбата България превъзхожда Румъния с 10% данъчна ставка срещу 16% в северната ни съседка. По отношение на данъка върху доходите Румъния е по-напред с плосък данък от 16%, докато в България данъчните ставки са между 20 и 24%. ДДС – в Румъния е 19%, а в България – 20%.
Ще избягат ли компаниите?
В настоящия момент разликите между Румъния и България по отношение на бизнес средата и конкурентността са малки, макар и в полза на северната ни съседка. По отношение на макроикономическата политика България е с по-стабилни показатели. В този смисъл, за момента няма основания да очакваме масово фирмите да се преместват в Румъния.
Процесът обаче, е динамичен – Румъния успя да извърши голяма промяна в рамките само на една година и да надмине България в няколко ключови рейтинга. Ако това продължи, Румъния може да отиде много напред по отношение на бизнес средата и конкурентността и тогава страната ни ще остане много по-назад от Румъния.
Сериозният проблем обаче, не е сравнението с Румъния. Сериозният проблем е сравнението с водещите страни-реформатори в региона – като Естония, както и сравнението със старите членове на ЕС. Бидейки най-бедната страна членка на ЕС, България трябва да се стреми не само да изпревари Румъния, но и да е сред най-бързо развиващите се страни в целия ЕС, за да може да настигне по доходи старите членки. За съжаление, още сме много далече от достигане на статус “икономически тигър” като балтийските страни или Ирландия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама