НОВИНИ


Горите не остават на царя, отсече министър Найденов

17 5426 11.04.2011
Горите не остават на царя, отсече министър Найденов
Мирослав Найденов

Държавата не оставя горите на царя, категорични са Министерството на земеделието и храните. Така ведомството на Мирослав Найденов опроверга информацията на „24 часа“, че в неделя е изтекъл срокът, даден от Софийския окръжен съд на земеделското министерство, за внасяне на материали, нужни за старта на делото.



С искова молба, подписана от Мирослав Найденов срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ, е предявен иск за признаване правото на собственост на държавата върху всички земи и гори, възстановени от поземлена комисия Самоков на наследниците на бившите царе, посочват от МЗХ.

От предмета на исковата молба е изключен единствено имот № 65231.919.33, с площ 5,121 дка, попадащ в района на дейност на Държавно горско стопанство Боровец.

Въпросният имот е с променено предназначение и за него държавата не може да бъде представлявана пред съда от министъра на земеделието и храните, съобщават още от ведомството.

По подадената искова молба е образувано съдебно производство № 2550/04.11.2009г., по описа на Софийски окръжен съд.

От страна на Министерството на земеделието и храните са предприети всички необходими действия за защита на държавния интерес, в това число и ангажиране на адвокати поради фактическата и правна сложност на казуса.

Юристите от администрацията на Министерството на земеделието и храните и от Изпълнителната агенция по горите са подробно запознати с делото и своевременно са осигурявали необходимото съдействие на адвокатите с оглед ефективното осъществяване на процесуалното представителство.

Неоснователни са твърденията в обратния смисъл, посочват още от ведомството.

Посоченият в публикацията на „24 часа” срок не е изтекъл на 10 април, а изтича на 11 април – първия следващ работен ден съгласно правилата за броене на сроковете, регламентирани с Гражданско-процесуалния кодекс, категорични са от министерството.

Още по тематаНайденов контра на Плевнелиев за царските имоти

Адвокатите, ангажирани с подготовката на защитата, са уведомили министерството за изтичащия срок, за предприетите до момента действия и са мотивирали необходимостта от удължаване на срока за обезпечаване на делото с доказателства, поради причини от обективен характер, уточняват още от ведомството.

Своевременно министърът на земеделието и храните в мотивирана молба до Софийския окръжен съд е поискал удължаване на срока. На 8 април молбата е депозирана в съда.

В резултат на разделяне на имотите, извършено след реституцията им, към настоящия момент те са 67. Настъпили са и промени в процесуалното представителство на държавата по делото с цел оглед на единна политика по водене на делата от страна на МЗХ и МРРБ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама