НОВИНИ


Скандал! Яне натискал съратник да фалшифицира 17 500 подписа

26 6383 12.04.2011
Скандал! Яне натискал съратник да фалшифицира 17 500 подписа
Яне Янев

Лидерът на РЗС Яне Янев бе обвинен от бившия областен координатор на партията в Силистра Здравко Георгиев, че го е притискал да фалшифицира 17 500 подписа в прословутата подписка за промяна на Конституцията, внесена в Народното събрание. Георгиев увери депутатите, че Янев чрез заплахи го е принудил да се захване с това. Според него, ако бе отказал да свърши работа, с него “ще се случи нещо лошо”.



Така бившият областен шеф е бил заставен да намери “човек, който фалшифицирал над 9000 подписа”.

Георгиев се яви на трибуна в парламента, придружен от Валентин Николов и Стефан Господинов от ГЕРБ, който заяви, че като негов съгражданин бившият резесар му се оплакал и го потърсил за съдействие.

Потърпевшият призна, че след като го извикали в централата на “Врабча”, Георги Стоянов и Цветан Темелков, които работили в централата на РЗС му връчил списъци с имена, ЕГН, адреси за фалшифициране. Янев го попитал: “Можеш ли да се справиш с още подписи”. Отвърнах: „Трябва да намеря определени хора и намерих един човек, който фалшифицира над 9000 подписа“, обясни Георгиев.

Когато го заведох в централата, те казаха: ”Къде са оригиналите, за да ги върна обратно, за да ги унищожат те. Тогава разбрах, че се готви голямо фалшифициране с тази подписка и реших да ги скрия и запазя. 2-3- пъти Янев пита какво става с тия подписи, а аз му казах, че съм ги унищожил”, продължи историята бившият координатор. Тогава Янев му казал: ”Ако не си ги унищожил, с теб ще де случи нещо лошо”. В играта били и Георги Стоянов и Живко Темелков, които също го питали дали е унищожил дадените от тях списъци. Георгиев ги уверил, че ги е унищожил. Фалшифицирани са около 200 000 подписа, сигурен съм, че една трета от подписката в НС е фалшива, заяви пред журналистите Георгиев.

На въпрос защо чак сега решава да говори, бившият областен координатор заяви, че дълго време го е измъчвала съвестта, бил заплашван, и накрая решил да каже истината.

Бившият областен координатор заяви, че е предал материалите и в прокуратурата. На вметнати от журналистите реплики, че и той самият е съучастник в група за фалшифициране на подписка, той отвърна: „На мен ми беше наредено да се направят тези подписи, един вид и под заплаха. Ако не се справиш с тия неща, с теб ще се случи нещо лошо“, цитира той лидера си. На въпрос на “Всеки ден” дали само на него са предлагали да фалшифицира подписката, Георгиев отвърна: “ Не знам. Мисля, че той го е правил съвсем дискретно, за да няма свидетели”.

ГЕРБ се наема да сведе до ваше знание тези потресаващи факти от този човек, който е бил в ръководството на тази партия. Става въпрос за измама в особено големи размери, злоупотреба с лични данни. Наш ангажимент – и през прокуратура, и през медии, да станат достояние за да се види истинското лице на нашия депутат Яне Янев и групичката, която остана в парламента, заяви депутатът Стефан Господинов.

На подозрението, че това е контраудар срещу РЗС заради настъплението на Янев на срещата с президента, Господинов отговори, че това е съвпадение и няма общо с другото.

Ако искат някаква защита, логично е да се обърнат към управляващата партия, обясниха от ГЕРБ. Цецка Цачева е предала подписката към компетентните органи и затова тя е уведомена, намеси се и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.Имам чувството, че световната конспирация работи и всичко е свързано с ГЕРБ, със сигурност, иронизира той. ГЕРБ няма отношение към нито една партия, във връзка с коментарите на различни лидери. Тепърва до изборите ще чувате най-различни неща за ГЕРБ – къде се намесил, кого оженил, кого развел, предположи герберът.

По-рано днес стана ясно още, че РЗС са предали на президента аудиозапис с данни за купуване на гласове за ГЕРБ, стана ясно след среща на лидера на РЗС Яне Янев с държавния глава в президентството.

„Предоставихме на президента диск с аудиозапис, от който се чува как „ярки представители на българския ъндърграунд, в това число такива, които в момента са в следствените арести или в затворите, са купували гласове за ГЕРБ“, поясни Янев. От РЗС дали записите на президента, защото той трябва да реши при формирането на изборната администрация, какво би се случило, ако партията не е в тази администрация, добави лидерът на резесарите.

В отговор на репортерски въпрос Янев посочи, че имат богат арсенал от информация, защото хората им вярвали, че са единствените, които смело и категорично могат да покажат пред обществото всичко, свързано с корупцията.

Ръководството на РЗС е настояло президентът да сезира Конституционния съд за противоконституционност на параграф 1 точка 11 от Изборния кодекс, който определя кои партии са парламентарно представени, каза Янев. Президентът е казал, че продължава консултациите на тази тема с неговите юристи, допълни лидерът на РЗС.

Янев използва случая да каже, че ще имат силен кандидат-президентски тандем и той ще обърква сметките на партиите от статуквото. На 18 септември ще проведем извънреден конгрес и там ще стане изненадата, доволен обяви Янев след срещата с държавния глава. „РЗС се оказва най-репресираната партия за целия преход – разтуриха ни групата, лишиха ни от председателските места в комисиите на НС, спряха ни субсидията, нахлуха в домовете на наши активисти и ги викаха в ДАНС, сега искат да ни лишат и от изборна администрация“, коментира Янев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама