СВЯТ


Откриха радиоактивен йод в дъждовната вода в Румъния

1 6099 13.04.2011
Откриха радиоактивен йод в дъждовната вода в Румъния

Радиоактивен йод-131 в малки количества са били открити в дъждовната вода и овчето мляко в района на румънската област Сланик, съобщиха местни медии.



Премиерът Емил Бок поиска ситуацията да бъде щателно проучена. От Института по ядрена физика увериха, че нивата са безвредни за хората и аварията в АЕЦ „Фукушима" не представлява риск за северната ни съседка.

Радиоактивният йод бил открит от група учени, като замерените стойности са съответно между 0,15 и 0,75 бекерела на литър в дъждовната вода и 5,2 бекерела на литър в овчето мляко. Пробите са били събрани от градовете Брашов и Сланик-Прахова в края на март и началото на април (27 и 29 март и 2 април).

Изследователите са категорични, че нивата, макар и необичайни, не са опасни за живота на хората. Учените се позоваха на японските стандарти, които поставят максималните нива на радиоактивен йод на 100 бекерела/ литър за деца и 300 - за възрастни.

В заключението на доклада им се посочва, че радиоактивният елемент се е появил в Румъния в следствие на ядрения инцидент в японската АЕЦ „Фукушима". „Наличието на йод-131 в страната доказва, че ефектите от ядрен инцидент могат да бъдат почувствани даже на разстояния от порядъка на 10 000 км. и радиоактивният облак от "Фукушима" се е разпространил над цялото северно полукълбо", се посочва още в документа.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че няма опасност за населението. От ядрения регулатор съобщиха, че страната не е застрашена от радиоактивните емисии от АЕЦ „Фукушима", а направените проверки в румънската АЕЦ „Черна вода" са показали, че тя е по-безопасна от авариралата централа.

Премиерът Емил Бок заяви, че правителството ще обсъди резултатите от изследванията, след като получи докладите на всички специализирани служби.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама