ПРЕСАТА ДНЕС


Съботна преса

0 3949 29.12.2007
Съботна преса

Вестниците пишат за 100-те дни поскъпване; за измамните директни полети до Тайланд; за лаптопите на контрольорите; за новогодишна вечеря за 9000 лева с луксозно шампанско и хайвер.


100 дни поскъпване?, пита 24 часа. 

Само в сектора на услугите не се очаква поскъпване през следващите 3 месеца, показва проучване на националната статистика. Според бизнес анкети, проведени сред шефовете на фирми, повишение на цените ще има в промишлеността, строитгелството и търговията на дребно. Проучването обаче не включва въпрос с колко точно ще е поскъпването. В услугите обаче над 20 % от предприемачите дори прогнозират поевтиняване, показват анкетите. 67 % от интервюираните зъболекари, фризьори, чистачи и пр. пък очакват цените да се запазят до март.

До 10 000 лева глоба за охрана без лиценз, четем в 24 часа. 

От 1000 до 10 000 лв. глоба очаква частните бодигардове, които пазят босовете си без лиценз. Това предвижда проектозакон за частната охранителна дейност, публикуван в сайта на правителството. Документът, който вече е изпратен в парламента, изисква всички фирми за охрана да получат лиценз от директора на Национална служба “Полиция” или от упълномощено от него лице. Ако нямат такова разрешително и продължават да работят, ги очаква имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв. Законът дава право на дружествата, които имат свои охранители, да ги лицензират в срок от 1 година.

Върнаха на работа царска новодомка, пише Дневен Труд. 

Премиерът Сергей Станишев върна на работа в Министерския съвет скандалната “новодомка” Полина Иванова, която си взе в нарушение евтино държавно жилище и отказа да го доплати. Преди три години Иванова бе съкратена от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски под претекст, че ръководената от нея дирекция “Финансово – стопански дейности” се закрива. Чиновничката замени през 2001 г. 144 кв. м апартамент за 164 кв. м държавно жилище , без да се мотивира защо й е нужно да обитава по-голяма площ, тъй като е със статут на “едночленно семейство”. Тя доплатила само около 18 хиляди лева за замяната. След като бе направена нова оценка на апартамента, Иванова трябваше да брои още 44 хиляди лева, но отказа да го стори. По-късно самата Полина бе съкратена, а сега съдът я възстановява на работа.

Туроператор мами българи с директен полет до Тайланд, съобщава Дневен Труд. 

Туроператор от Варна вгорчи празниците на стотици българи, платили по 1000 – 1200 евро за почивка в Тайланд по Нова година и докара до истерия десетки туристически агенти. Без обяснения “Сиам еър турс” е отменила в последния момент чартърния си полет от София до Банкок, обявен за 28 декември, оплакаха се граждани. Според различни агенти, продавали техните пакети за Тайланд, от “Сиам” са пласирали поне 300 –400 екскурзии за тази дестинация. Според други може би става дума за над 700 души.

“Соломон” удря на Васильовден, предвещава Стандарт. 

Новият грип "Соломон", който се очаква да предизвика грипна епидемия тази година, вече стъпи в Европа. Това съобщи за "Стандарт" д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Той уточни, че най-засегнати са Австрия, Чехия и Испания. В тези страни още не са обявени грипни епидемии, защото заболеваемостта е под 200 болни на 10 000 души население. Предаваната по въздушно-капков път зараза обаче бързо се разпространява. Очакваме непознатият вирус да дойде в България през януари, прогнозира специалистът. Според него обаче пътуващите в чужбина нашенци по празниците и пристигащите гости могат да пренесат "Соломон" и по-рано.

Кондуктори с лаптопи дебнат гратисчиите, разкрива Стандарт. 

БДЖ оборудва кондукторите с лаптопи. Така железниците ще подобрят обслужването на пътниците и ще се борят с гратисчиите. Това заяви във Варна шефът на БДЖ Олег Петков. През пролетта на 2008 г. ще бъде въведена системата за електронни билети. Така кондукторите вече няма да пишат на ръка билетите в трена, а ще ги издават с машинки. Първоначално това ще бъде направено по крайградските жп линии на София, Пловдив и Варна. Вече е обявена поръчка за 350 преносими компютри, разработва се и софтуерът, каза Петков. Те ще имат интернет връзка и ще предават информацията в реално време. Въвеждането на цялата система ще струва на БДЖ около 1,5 млн. лв

Волен вещае коалиция ДПС-ГЕРБ, предупреждава Новинар. 

Национален модел за развитие на България с дългосрочна визия от 20 години смята да предложи Волен Сидеров на всички партии без ДПС. Лидерът на "Атака" е на мнение, че това може да стане въз основа на една дискусионна платформа, която да очертае стратегическото развитие на България. Сидеров е на мнение, че предсрочни парламентарни избори са възможни при задълбочаваща се криза в управляващото мнозинство, но те няма да станат факт, преди БСП и ДПС да са се подготвили добре за следващия парламент и да са уговорили коалицията си с ГЕРБ.

Новогодишна вечеря за 9000 лева с луксозно шампанско и хайвер, описва Новинар.

Новогодишна празнична вечеря у дома с луксозни и прескъпи храни и напитки може да излезе 1500 лв. за двама души. Ако разполагате със солидна банкова сметка и не ви се празнува сам, сумата може да набъбне до стряскащите 9000 лв., ако на трапезата има и гости. Това показа проверка на "Новинар" по столичните вериги магазини, където се предлагат луксозни храни и напитки. За любителите на хубавите маркови вина се предлага австралийско червено сухо вино по 605 лв. бутилката. Тези, които искат да посрещнат новата година със скъпо шампанско, трябва да се бръкнат със 117 лв. за френския еликсир от реколта 1997 г.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама