БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Нови данъци за енергийните източници предлага ЕК

3 6469 13.04.2011
Нови данъци за енергийните източници предлага ЕК

Нови правила за данъчно облагане на енергийните продукти предложиха експерти на Европейската комисия. Очаква се те да доведат до оскъпяване на традиционните горива като дизела и бензина, но да направят по-атрактивни цените на биогоривата и възобновяемите енергийни източници.



Предложението, което трябва да влезе в сила през 2013 г., предвижда домакинствата да бъдат облагани с такси за излъчени въглеродни емисии. България и още 8 страни получават преходен период до 2020 г.

Дизелът и бензинът занапред няма да се облагат с традиционния акциз на литър, а с такса, съставена от 2 компонента: въглеродните емисии на съответното гориво, за които ще се плаща по 20 евро на тон, и неговото енергийно съдържание, което ще се облага с 9,6 евро на гигаджаул генерирана енергия. Тези ставки ще са минимални и всяка страна-членка ще решава сама дали и колко над тях да отиде.

Очаква се в резултат на това в държавите с нисък акциз върху дизела като България неговата цена да доближи тази на бензина, както и всички по-нисковъглеродни горива да станат по-атрактивни за потребителите, което е и една от основните цели на новия регламент.

Той предвижда такса за излъчени въглеродни емисии да няма за биогоривата, които ще се облагат по-малко и за енергийно съдържание, защото при тях то е по-ниско в сравнение с традиционните. Втечненият и компресираният газ ще се облагат и с двата вида такси, но за тях се предвижда 12-годишен преходен период. Новата схема за облагане ще важи и за горивата за отопление, като в резултат най-сериозно поскъпване се очаква при въглищата.

Домакинствата излъчват около 10 на сто от всички емисии парникови газове, затова Европейската комисия предлага и те да бъдат облагани с такса въглеродни емисии или да бъдат задължени да сменят отоплителните си системи с по-енергийно ефективни и екологично чисти. Това според Еврокомисията ще засегне най-силно семействата с ниски доходи и съответните страни ще трябва да въведат мерки за социална защита и да ги компенсират, като използват за тази цел част от приходите от новите такси.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама