НОВИНИ


Българинът набляга най-много на хляб и месо

3 5092 14.04.2011
Българинът набляга най-много на хляб и месо

Според данни на националната статистика през последната година българските домакинства са увеличили консумацията на хляб и тестени изделия с 2,1 килограма и през 2010 г. тя достига 108 килограма средно на човек.



Продължава тенденцията за повишаване на консумацията на месо, риба и рибни продукти и зеленчуци. През 2010 г. българинът е потребявал средно по 32 кг месо годишно в сравнение с 30,7 кг през 2009 година. При месните продукти обаче се наблюдава намаляване на потреблението до 13,8 кг средно на човек или с половин килограм по-малко от предходната година.

През 2010 българинът е изпил средно с литър по-малко прясно мляко до 19,9 литра, но пък е ял повече кисело мляко и за 2010 се падат по 28,9 кг средно на човек при 26,8 килограма за 2009 г.

Консумацията на зеленчуци се увеличила миналата година до 69,1 килограма средно на човек при 68,4 килограма през предходната 2009 г. Средно на човек за миналата година се падат по 30,2 кг картофи, което е с 3,3 кг повече отколкото през 2009 г. Намаляла е консумацията на плодове, като българинът е изял средно 43,5 килограма през 2010 г. или с 800 грама по-малко в спрямо предходната година.

Понижава се потреблението на цигари от 778 броя на човек през 2009-а на 591 броя през 2010 година. Намалява и потреблението на алкохолни напитки от 25,5 литра през 2009 г. на 23,6 литра на лице от домакинство през 2010 година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама