НОВИНИ


Глоба за министерство, огласило лични данни в нета

2 4821 17.04.2011
Глоба за министерство, огласило лични данни в нета

Министерството на околната среда и водите ще бъде глобено с 19 000 лв. заради злоупотреба с лични данни, реши КЗЛД.



Причината - ведомството на Нона Караджова предаде в края на миналата година на парламента списък със своите чиновници, техните ЕГН и бонусите, които са получили върху заплатите си. От своя страна Народното събрание пусна цялата информация в интернет страницата си.

Данните бяха предоставени по искане на депутата от ГЕРБ Георги Андонов, но той бе пожелал обобщена информация, а не поименни списъци с лични данни.

Комисарите по личните данни се разделиха по казуса. С три на два гласа надделяло мнението, че МОСВ трябва да бъде глобено с 19 000 лв. Малцинството - председателката Венета Шопова и Красимир Димитров, смятат, че би трябвало и Народното събрание да понесе някаква отговорност, въпреки че от парламента качили списъците на сайта си, защото така повелявал правилникът им.

След излизането на данните в нета десетки чиновници от МОСВ подадоха жалби с еднакъв текст и оформени еднакво с текстообработваща програма. Странно как са видели списъка, който бе на сайта на парламента едва няколко часа, чудеха се чиновници от законодателния храм. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама