НОВИНИ


Станишев прати ГЕРБ-eри на десант в Странджа

22 5168 19.04.2011
Станишев прати ГЕРБ-eри на десант в Странджа
Сергей Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви: Парламентарната група на ГЕРБ, вместо да излизат във великденска ваканция, да ги пратят на един десант в Странджа, да подишат чист въздух, може и някаква работа за държавата да свършат най-после.



Повод за този коментар стана решението спецчасти да окажат помощ на БАБХ при обстрела на безпризорните крави болни от шап в Бургаско.

„Сега са намерили нова работа на спецчастите. Това междудругото е интересно. Ще помислим върху него, понеже сега разработваме нашия проект за националната сигурност и отбрана. Все пак това е унизително”, каза още Станишев.

Лидерът на БСП обяви, че на 1 май ще има протестно шествие на левицата. МИтингът ще започне на пл. „Батенберг” в София от 11.30 часа и ще премине в шествие до Борисовата градина. „Всеки недоволен от политиката на ГЕРБ е добре дошъл”, каза Станишев.

Бившият премиер на България коментира и споразумението между Министерството на земеделието и храните и тютюнопроизводителите. „Моята прогноза е, че тютюнопроизводителите за пореден път ще останат излъгани”, каза той.По повод на петъчната декларация на БСП, която беше изчетена в пленарната зала, Станишев обясни, че не е била опозиционна, а конструктивна. Станишев заяви, че все още чака да се реши кога ще се обсъди проблема с икономическото състояние на България.

По-рано днес стана ясно, че заради шап сред животни в Странджанско има сериозен проблем, в решаването на който ще помага и полицията. Това обяви пред БНР Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните.Поисках помощ от главния секретар Калин Георгиев и от днес в отстраняването на заразените от шап животни ще се ангажират и снайперисти от полицията, посочи той.

По думите на Войнов може да се наложи в акцията срещу шапа да се включат и хеликоптери.Шефът на Агенцията по горите съобщи още, че няма нови огнища на заразата в Странджанско.

Frognews.bg припомня, че последното огнище на болестта беше засечено в село Долно Ябълково, община Средец. За да се ограничи разпространението на шап, от БАБХ предприеха незабавно умъртвяване и загробване на всичките възприемчиви животни, отглеждани на територията на селото - 325 дребни преживни животни и 45 едри.

На 4 април беше засечено ново огнище на болестта в странджанското село Близнак, община Малко Търново.

В края на миналата година на територията на страната бяха установени три огнища на заразата - в селата Граматиково, Резово и Кости.

Установено бе, че животните от село Резово са заразени от 21 турски бивола, преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

37 от над 1 600 взети проби от домашни животни в село Кости бяха положителни за болестта. Всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, бяха умъртвени.

В средата на месец февруари тази година при рутинни прегледи при около 15 едри преживни животни от село Стефан Караджово бяха установени клинични признаци на заболяването.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама