СВЯТ


Самолетът на М. Обама на косъм от сблъсък

1 5573 20.04.2011
Самолетът на М. Обама на косъм от сблъсък

Грешка на авиодиспечерите можело да се окаже фатална.



Самолетът на първата дама на САЩ Мишел Обама за малко не се сблъска с 200-тонен военно транспортен самолет
, пише в. "Вашингтон поуст", съобщава news.bg. Инцидентът станал в района на военната база Андрюс в щата Мериленд. Мишел Обама се е прибирала във Вашингтон от Ню Йорк. При опита за кацане станало ясно, че президентският Боинг - 737 не може да се приземи заради опасна близост до военния C-17. Вестникът отбелязва, че при неспазване на дистанцията за безопасност вторият самолет може да попадне в турбуленцията, създадена от първия.

Съгласно изскванията на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ дистанцията между транспортния C-17 и следващия го самолет трябва да бъде не по-малко от 5 мили (около 8 км). Освен това съществува вероятност военният самолет да не може да освободи навреме полосата за кацане.

Като причина за инцидента с президентския самолет се посочва грешка на авиодиспечерите. След като разбрали за пропуска на пилота на Боинга е било дадено указание да прекрати кацането и да предприеме маневри за увеличаване на разстоянието до C-17. Тези мерки обаче се оказали недостатъчни и президентският самолет е трябвало да направи кръг над авиобазата. Изданието отбелязва, че през 2010г. американските авиодиспечери са допуснали повече от 1800 грешки в работата си.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама